Že poznate ta zanimiva otroška glasbila?

87
Otroška glasbila

Če vprašate kogarkoli med nami, kaj mu pomeni glasba, boste največkrat dobili nedvoumen odgovor, da precej. Glasba pomeni velik del življenja posameznika, in je z nami že od kar vemo zase. Glasba dokazano pomirja, stimulira miselne procese in vpliva na vse, kar je živega okoli nas.

Prav zato je še kako pomembno, da z glasbo in različnimi glasbili spoznavamo tudi naše najmlajše. Ker pa to seveda ne gre početi že s povsem resnimi glasbili za odrasle, lahko to storimo na način, ki bo precej bližji malim nadobudnežem, ki z velikimi očmi strmijo v nas.

Vse se začne že doma in v vrtcu

Kar spomnimo se svojih prvih korakov v ta velik svet. Kako so nas starši animirali in nas učili o tem in onem, kako so enako počele vzgojiteljice v vrtcu. V resnici se večina tega bolj megleno spomni, a dejstvo je, da smo se s prvimi ropotuljicami, ki so prav tako lahko glasbilo, srečali že kar v zibki. Torej nam je bila glasba dobesedno položena vanjo.

Set treh shakerjev Coconut The Little Dragon
Set treh shakerjev Coconut The Little Dragon (Symphony.si)

Zvok močno vpliva na vse ljudi in nič drugače ni z otroki. Radi mu prisluhnejo, ga raziskujejo, se z njim poigravajo. Ropotuljice za otroke so navadno prikupnih barv in oblik, ki ob stresanju proizvajajo zvok, s katerim lahko ustvarjamo ritem. Korak naprej od klasičnih ropotuljic so tako imenovani »shakerji«, ki so na voljo tudi v nekaterih trgovinah z glasbili za otroke.

Otroci radi povzročajo hrup

Res je. Otrokom se zdi nadvse imenitno, če lahko s svojim početjem povzročajo hrup kakršne koli vrste. Dajmo jim razlog, da to počnejo na način, ki jih bo vpeljal v svet glasbe, ne da bi se tega sploh zavedali. Nobene potrebe ni, da bi cel dan tolkli s kuhalnico po posodi.

Otroški boben Coconut The Little Dragon
Otroški boben Coconut The Little Dragon (Symphony.si)

Prav v ta namen so izdelovalci glasbil za otroke ustvarili različne sete tolkal, s katerimi lahko otroka naučimo nekega reda in discipline celo pri zganjanju hrupa. Prav posebno glasbilo je tudi »Dežna palica«, s katero je moč poustvariti zvok brbotajočega dežja.

Razlikovanje tonov

Otroška ušesa so kot gobe, ki vpijajo vse mogoče zvoke, ki jih obkrožajo. Radi prisluhnejo vsem novim zvokom, katerih v trenutku še ne znajo popredalčkati v svoj nabor zvokov, ki so jih dotlej spoznali. Na tem mestu so zelo priljubljena otroška glasbila, kot so zvončki, iz katerih z udarjalkami otrok izvabi različne tone.

Otroški zvončki Coconut The Little Dragon
Otroški zvončki Coconut The Little Dragon (Symphony.si)

S tem glasbilom lahko otroka pričnemo učiti kakšno enostavno pesmico, ki jo posluša čez dan ali zvečer preden zaspi. Kmalu bo ugotovil, da je to sila zabavno in se tudi sam rade volje preizkusil v vlogi glasbenika in skladatelja. Ko otrok vzljubi glasbo, je vse ostalo precej bolj enostavno.

Glasbila za malce večje otroke

Otroci pa hitro rastejo in odraščajo, s čimer pa raste tudi njihova želja po več. Enako je, ko govorimo o glasbi in glasbilih, ki jih spoznavajo. Če jim je bil še včeraj všeč shaker ali udarjanje po zvončkih, pa bi sedaj morda raje preizkusili kaj bolj resnega zanje.

Otroški sintetizatorji Otamatone
Otroški elektronski sintetizatorji Otamatone (Symphony.si)

Kakšna bolj obsežna tolkala, morda flavto ali celo elektronski sintetizator, ki otroku pokaže vez med elektroniko in sodobno glasbo. Slednji deluje po zelo zanimivem principu in je videti kot nekakšen mini saksofon. Deluje namreč s pomočjo treh AAA baterij, ob pritisku na zvočno površino na vratu in odpiranju ter zapiranju ust.

Kam po glasbila za otroke?

Dandanes, ko je na trgu zares veliko izbire, lahko tudi glasbila za otroke nakupujemo celo preko spleta. Mi smo vsa zgoraj opisana zabavna glasbila našli prav tam, in sicer v spletni glasbeni trgovini Symphony. Tista najbolj enostavna pa lahko izdelate tudi doma.

Saj veste, kakor smo to počeli v šoli. Dva plastična kozarčka od jogurta, nekaj riža in selotejpa, pa imamo pred seboj odlično ropotuljico ali tako imenovani shaker za doma.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.