Hiter vnos energije med aktivnostjo: geli in ploščice

7
Energija med aktivnostjo

Pri športnih aktivnostih, bodisi treningih ali tekmovanjih, je zagotavljanje energije telesu ena prvih nalog za optimalno zmogljivost in vzdržljivost. Športniki in rekreativci se pogosto soočajo s potrebo po hitrem in učinkovitem dovajanju energije, da ohranijo svoj nivo vzdržljivosti ter preprečijo izčrpanost in padec učinkovitosti med vadbo.

Medtem ko je že sama prehrana pomembna za dolgoročno oskrbo z energijo, so prehranski dodatki in posebni športni napitki nepogrešljivi za zagotavljanje hitre in učinkovite energijske podpore med fizično zahtevnimi dejavnostmi. Preverimo, kako si športniki kar med treningom ali tekmovanjem zagotovijo potrebno energijo ter izboljšajo svojo vzdržljivost in učinkovitost s pomočjo energijskih gelov in ploščic.

Iz česa so sestavljeni energijski geli in ploščice?

Energijski geli in ploščice so med športniki in rekreativci izredno priljubljeni prehranski dodatki, saj zagotavljajo hitro in učinkovito energijsko podporo med telesno aktivnostjo. Ti izdelki so običajno zasnovani tako, da vsebujejo optimalno razmerje ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob ter dodatnih snovi, ki prispevajo k energetskemu metabolizmu in vzdržljivosti.

Energijski geli Science In Sport: Go Isotonic Gel 60 ml
Energijski geli Science In Sport: Go Isotonic Gel 60 ml (Extremevital.com)

Ogljikovi hidrati so osnovni vir energije med fizično aktivnostjo, zato so glavna sestavina energijskih gelov in ploščic. Poleg ogljikovih hidratov vsebujejo tudi različne dodatke, kot so vitamini, minerali, elektroliti in aminokisline, ki pomagajo izboljšati vzdržljivost, spodbujajo regeneracijo mišic ter uravnavajo elektrolitsko ravnovesje v telesu med vadbo.

Kako delujejo energijski geli in ploščice?

Energijski geli in ploščice delujejo tako, da telesu zagotavljajo hitro dostopno energijo med telesno aktivnostjo. Glavni vir energije v teh izdelkih so ogljikovi hidrati, ki se hitro absorbirajo v krvni obtok in tako zagotovijo takojšnji vir goriva za mišične celice. Izdelki vsebujejo tudi dodatke, kot so elektroliti, vitamini in minerali, ki pomagajo pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja, preprečujejo dehidracijo in izboljšujejo vzdržljivost med aktivnostjo.

Poleg naštetega nekateri energijski geli in ploščice vsebujejo še aminokisline, kot so razvejane verige aminokislin (BCAA), ki pomagajo pri preprečevanju mišične razgradnje med vadbo ter spodbujajo regeneracijo mišic po njej. Te sestavine delujejo sinergijsko, kar pripomore k boljši vzdržljivosti, hitrejši regeneraciji ter izboljšanju splošnega počutja med in po treningu.

Kdaj zaužiti energijski gel oz. ploščico?

Energijski geli in ploščice so najbolj učinkoviti, ko jih zaužijemo med intenzivno telesno aktivnostjo, kot so tek, kolesarjenje ali dolgotrajni treningi. Običajno se priporoča zaužiti en energijski gel ali ploščico vsakih 45-60 minut med vadbo, odvisno od intenzivnosti in trajanja dejavnosti. To pomaga ohranjati stabilno raven energije, preprečuje izčrpanost in omogoča daljše trajanje vadbe brez izgube učinkovitosti.

Energijske ploščice High5: Energy Bar 55 g
Energijske ploščice High5: Energy Bar 55 g (Extremevital.com)

Energijski gel preprosto iztisnemo iz embalaže in ga zaužijemo, nato pa popijemo nekaj vode, da pospešimo absorpcijo ogljikovih hidratov in drugih hranil, čeprav so na trgu tudi že takšni, ki dodatne tekočine ne zahtevajo. Pri energijskih ploščicah pa je postopek nekoliko drugačen. Običajno jih je potrebno zaužiti postopoma, po malem, medtem ko vadimo. Prednosti zaužitja med vadbo vključujejo hitro absorpcijo hranil, preprečevanje izčrpanosti in podporo vzdržljivosti ter energijskih potreb med aktivnostjo.

Kupujte izdelke preverjenih proizvajalcev

Za nakup energijskih gelov bo najbolje obiskati specializirano trgovino s športno prehrano in dodatki. Pri izbiri energijskih gelov in ploščic je izjemno pomembno, da se odločimo za preverjene in priznane blagovne znamke, ki zagotavljajo visoko kakovost izdelkov. Znamke, ki že vrsto let navdušujejo športnike in rekreativce po celem svetu, so denimo Science In Sport, High5 in Enervit.

S svojo zanesljivostjo, inovativnostjo in visoko kakovostjo izdelkov so postali sinonim za učinkovito športno prehrano. Njihovi energijski geli in ploščice zagotavljajo hitro in učinkovito oskrbo z energijo med športno aktivnostjo, ne da bi obremenjevali prebavni sistem. Poleg tega izdelki vsebujejo visoko kakovostne sestavine, ki so skrbno izbrane za optimalno podporo športnikom med njihovimi treningi in tekmovanji.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.