Na kaj paziti pri izbiri otroškega kolesa?

805
Otroška kolesa v trgovini

Je končno prišel čas, ko si je vaš otrok zaželel, da bi imel svoje kolo? Ko se boste odpravili v trgovino z otroškimi kolesi, upoštevajte dejstvo, da morata biti varnost in kakovost vedno na prvem mestu. Po kolo se obvezno odpravite skupaj z otrokom, saj bo le tako otrok lahko že v trgovini preizkusil, katero kolo je zanj najbolj primerno.

Priporočamo vam otroška kolesa Specialized, na katerih bo vaš otrok zagotovo sproščeno prevozil številne poti. Gre za priznanega ameriškega proizvajalca, ki se s prodajo vrhunskih koles ukvarja od leta 1974.

V trgovinah je ponudba otroških koles zares pestra, zato se boste verjetno znašli pred vprašanjem, katero kolo sploh izbrati. Po glavi vam bodo rojile številne misli o tem, kaj je resnično potrebno, da ima otroško kolo.

  • Je pomembna blagovna znamka?
  • Je treba upoštevati to, da bo kolo otroku všeč?
  • Je najpomembnejše prav to, da kolo ni preveliko?
  • Kaj pa varnost na kolesu?

Najpogostejša napaka pri nakupu otroškega kolesa

Že na začetku naj napišemo, da je zaradi varnosti vašega otroka vsekakor bolje v denarnico seči malo globlje in otroku zagotoviti kakovostno kolo. Vsekakor nista pomembni le privlačna barva in priznana blagovna znamka, temveč je zelo pomembna tudi velikost kolesa. Starši večkrat naredijo veliko napako pri tem, da mislijo, da je dovolj, če otrok z nogami doseže samo pedala.

Otroško kolo Specialized Hotrock 20 Boys
Otroško kolo Specialized Hotrock 20 Boys (6-9 let)

Če boste za nasvet povprašali izkušenega prodajalca, vam bo le-ta povedal naslednje. Višina sedeža na kolesu mora biti nastavljena tako, da lahko otrok doseže tla s celimi stopali. S tem se preprečijo padci in številne poškodbe, še posebej pri bolj pogumnih malčkih. Zato je prvi nakup otroškega kolesa najbolje opraviti v specializiranih prodajalnah, kjer vam bodo usposobljeni prodajalci znali podrobno svetovati.

Nekateri starši sicer raje izberejo rabljeno kolo. S tem seveda ni prav nič narobe, samo dovolj pozorni morajo biti na stanje kolesa ter na to, kako brezhibne so zavore. Če se boste tudi vi odločili za nakup rabljenega kolesa, ne pozabite tega najprej odpeljati na temeljit servisni pregled.

Kako je z velikostjo otroškega kolesa?

Pri kolesih za odrasle se velikost določa po merah okvirja. To pa za otroška kolesa ne velja. Tu je pomemben premer kolesa, ki se zapisuje v colah. Tako lahko že za otrokov drugi rojstni dan tricikel zamenjate z 12-colskim kolesom. Takšno kolo ima ponavadi še pomožna kolesca, opremljeno je tudi z različnimi trobljami. Ponavadi so kolesa za malčke te starosti izdelana v živahnih barvah, najsodobnejša imajo zadaj še ročko, s katero lahko starši nadzorujejo potek vožnje.

Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys
Otroško kolo Specialized Riprock 12 Boys (2-4 let)

Štiriletnikom bodo ustrezala že 14-colska kolesa, otroci do 6 let pa se bodo udobno vozili na 16-colskih kolesih. Seveda morate pri tem upoštevati velikost svojega otroka. Čeprav otroci rastejo zelo hitro, nikar ne kupujte prevelikega kolesa. Raje skrbno preverite, da ima sedež kolesa dovolj nastavljivih višin ter da boste kolesu lahko sneli pomožna kolesca.

Kaj pa zavore?

Pri majhnih otrocih je bolje, da izberete kolo z zavoro na pedalu, saj lahko otroci v svoji naglici stisnejo prednjo ali obe zavori na krmilu naenkrat. Sprednje kolo se pri tem blokira, otroka pa lahko hitro vrže čez krmilo.

Na koncu poskrbite tudi za to, da bo imelo kolo vašega otroka ustrezen garancijski list. In ne pozabite na najpomembnejše – na primerno otroško čelado. Pa tudi ščitniki za kolena in zapestja ne bodo odveč!

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.