Zakaj je dobro imeti oljen parket?

50
Oljen parket

Večino naših domov krasijo lesena tla, saj dajejo prostoru neko posebno toplino in prijeten občutek bivanja. A za lesena tla je potrebno skrbeti, da karseda dolgo ostanejo v prvotnem stanju. Ko je govora o parketu, se navadno pojavi le eno vprašanje glede vzdrževanja.

Parket lakirati ali oljiti? Dejstvo je, da imata obe vrsti zaščite svoje prednosti in tudi kakšno slabost. Lahko pa rečemo, da je oljenje lesenih talnih oblog sicer pogostejše od lakiranja, a hkrati tudi precej bolj enostavno. Imajo pa olja za parket še nekaj prednosti pred lakom.

Enostavno vzdrževanje

Če za lakiranje parketa, ki sicer nudi zaščito lesenih oblog dlje, potrebujemo mojstra, pa za oljenje lahko poskrbimo kar sami. Resda bomo oljili nekoliko pogosteje, a je postopek nadvse enostaven, rezultat pa tako navdušujoč, da nam to sploh ne bo težko.

Olja za les TEKNOS Woodex
Kakovostna olja za les TEKNOS Woodex (Barvajmo.si)

Bistveno pri oljenju lesenih talnih oblog je, da se držimo navodil proizvajalca in da že v osnovi kupimo kvalitetno in ustrezno olje za vrsto lesa, ki ga imamo doma. Četudi morda pride do kakšnih poškodb takih tal, bo sanacija precej enostavnejša kot pri lakiranem lesu.

Bi malo spremembe?

Ker imamo bivalno okolje radi urejeno tako, da nam je kar najbolj prijetno na pogled, je dobro vedeti naslednje. Ne le barve zaves in sten ter pohištva, barvo lahko z oljenjem spremenimo tudi lesenim talnim oblogam. V tem primeru bo seveda potrebno izbrati ustrezno barvno olje.

Gre za spremembo pigmentacije lesa, ki se je lotimo, ko obnavljamo parket. Si predstavljate, da bi takrat zamenjali celoten parket, ker ste se stare barve naveličali? Strošek bo neprimerno nižji, učinek pa naravnost enkraten.

Daljša življenjska doba

Seveda se takoj vprašamo, ali je olje res bolj obstojno in odporno na poškodbe kot lak. Dejstvo, da oljenje poskrbi za daljšo življenjsko dobo parketa, pa sicer leži v tem, da lesene talne obloge, ki jih z oljem zaščitimo, običajno ni treba brusiti, kot je to navada pri lakiranju.

Olje za les TEKNOS Woodex Wood Oil
Olje za les TEKNOS Woodex Wood Oil (Barvajmo.si)

To je še posebej dobra novica za vse lastnike posebnih lesenih talnih oblog, ki bi jih bilo zares škoda zamenjati, ker imajo nek umetelen izgled. Čeprav morda kupimo rabljeno stanovanje in je potrebna obnova, je enkratno brušenje takšnega parketa in oljenje izvrstna rešitev prelepih tal.

Naraven videz

Če je za lakiran parket znano, da daje videz »drsalnice« ali umetne mase, pa je prednost oljenih lesenih tal v tem, da dajejo popolnoma naraven videz in občutek. Če si želite občutka hoje po lesu in ne plastiki, boste izbrali olje za les. Med kvalitetnejša vsekakor sodijo olja iz linije TEKNOS.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.