Zakaj za daljše razdalje izbrati cestno kolo?

253
Cestno kolo

Predvsem spomladi in poleti lahko na cestah in makadamskih poteh opazite precej kolesarjev. Morda se jim želite pridružiti tudi sami, sploh pa ker se zavedate, da vam kolesarjenje lahko prinese veliko dobrega. A najprej boste morali premisliti o tem, kateri tip kolesa bi bil za vas najustreznejši.

Če s kolesom nameravate prevoziti daljše razdalje, je ena od ustreznih izbir cestno kolo, ki tudi sicer med uporabniki velja za izjemno priljubljeno vrsto. Prepoznate ga lahko predvsem po tankih pnevmatikah, ukrivljenih ročajih ter visokih hitrostih.

Cestno kolo je idealno za vožnjo po asfaltu

Če torej s kolesom nameravate narediti veliko kilometrov predvsem po asfaltiranem terenu, je cestno kolo daleč najboljša izbira. Zanj je značilno, da je najhitrejša in najlažja vrsta kolesa z izjemno ozkimi gumami.

Cestno kolo Giant Defy Advanced 1
Vzdržljivo endurance cestno kolo Giant Defy Advanced 1.

Krmilo cestnega kolesa je v obliki rogov, v primerjavi z gorskim kolesom pa ima večji okvir. Z njim se boste torej z ene do druge lokacije pripeljali v najhitrejšem času, obenem boste porabili le malo energije. Verjetno pa vas bo dober prodajalec opomnil na to, da cestno kolo ni ravno primerno za deževno vreme.

Vmesna stopnja med gorskim in cestnim kolesom

Morda pa še niste popolnoma prepričani v to, da je cestno kolo najboljša izbira, čeprav želite z njim prevoziti daljše razdalje. Ena od možnosti je tudi ta, da si izberete treking kolo. Zanj lahko zapišemo, da je vmesna stopnja med cestnim in gorskim kolesom.

Treking kolo Scott Metrix 20
Treking kolo Scott Metrix 20 – tako za krajše kot daljše ture.

V primerjavi s cestnim kolesom ima treking kolo debelejše in bolj profilirane gume. Z njim se boste dobro vozili tako po asfaltu kot tudi po makadamu. Po drugi strani pa je tovrstno kolo v primerjavi s cestnim počasnejše, a hkrati hitrejše od gorskega kolesa. Prodajalci jih priporočajo vsem, ki si želijo privoščiti daljše izlete ter potovanja. Glavna prednost treking kolesa je udobje. In ker je običajno opremljeno še z disk zavorami, ga boste lahko popolnoma brez skrbi uporabljali tudi v slabem vremenu.

Pomemben dejavnik pri izbiri kolesa je tudi proizvajalec

Ne glede na to, ali si boste za daljše vožnje izbrali treking ali cestno kolo, je pomembno, kje boste kolo kupili. Če ga boste izbrali v specializirani trgovini, si boste najverjetneje zagotovili prevozno sredstvo kakovostnega proizvajalca oziroma blagovne znamke.

Izkušeni prodajalec naj vam pokaže čim več možnosti, ki so povezane s cestnimi in treking kolesi. Ko se boste odločili za kolo, prodajalca poprosite, da na kolesu naredite vsaj nekaj krogov. Tako boste dobili občutek, ali vam kolo zagotovo ustreza.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.