Toplotna črpalka: na kaj paziti pred nakupom?

176
Toplotne črpalke

Toplotne črpalke so v zadnjem času ena pomembnejših tematik, ko je govora o gradnji doma in prihrankih pri stroških za ogrevanje. Toplotna črpalka sama po sebi deluje po principu, da izkorišča okoliški zrak ali vodo in z nekaj malega električne energije močno pripomore k znižanju teh nujnih stroškov.

A nakup toplotne črpalke na pamet ni priporočljiv. Obstaja nekaj točk, na katere morate biti pazljivi pri izbiri najustreznejše naprave za ogrevanje, kot tudi to, ali vam bo sploh pomagala v tolikšni meri, kot ste si zamislili sami. Pa si poglejmo nekaj pomembnih informacij, ki jih mora poznati vsak kupec toplotne črpalke.

1. Temperaturni izkoristek

Pred nakupom je dobro vedeti, kakšen je temperaturni izkoristek toplotne črpalke. Če že uporabljate določeno peč za ogrevanje bivalnih površin in sanitarne vode, potem je dobro, da veste, kolikšne temperature dosegate v ogrevalnem sistemu in radiatorjih. Še več o toplotnih črpalkah najdete na https://prealpi.si/toplotne-crpalke/.

2. Reference proizvajalca

Na trgu je kar nekaj različnih znamk oz. proizvajalcev toplotnih črpalk, a dejstvo je, da vse niso enako visoko kvalitetne. V primeru, da se na to ne spoznate, vam priporočamo, da si ogledate tiste znamke, ki so na trgu prisotne že dlje časa.

Toplotne črpalke Hitachi
Toplotne črpalke Hitachi: Yutaki-S, Yutaki-S Combi, Yutaki-S80

To je vsekakor znak, da gre za kvaliteto, saj bi jo sicer trg že izrinil iz ponudbe. Prav tako se pred nakupom seveda posvetujte s prodajalcem, ki ima na tem področju neprimerno več znanja in izkušenj in vam bo tako znal kar najbolje svetovati.

3. Stanje obstoječe izolacije

Vgradnjo toplotne črpalke se navadno priporoča vsem novogradnjam, dodatno vgrajevanje v že obstoječe objekte pa prav tako ni problem. Težava nastane le v primeru, da je toplotna izolacija takšnega objekta slaba in ima vgrajena denimo stara okna in vrata.

Vgradnja toplotne črpalke v starejše stavbe, ki so hkrati tudi energetsko bolj potratne, ni smiselna. V takšnem primeru bi bil vložek vanjo glede na rezultat previsok.

4. Izbira optimalnega modela toplotne črpalke

Zelo pomembno je, da izberete optimalen model toplotne črpalke glede na trenutno stanje vašega ogrevalnega sistema. V tem primeru bo najbolje za nasvet povprašati strokovnjaka, ki bo od vas potreboval nekaj podatkov za optimalno izbiro.

Zelo pomembno je, ali trenutno ogrevate s pomočjo radiatorjev ali s talnim ogrevanjem, morda celo z obojim. Seveda je pomembno tudi, ali boste ta sistem ogrevanja obdržali ali pa imate namen vse skupaj predelati in postaviti na novo.

Zavedati se morate, da je v najboljšem primeru objekt mogoče ogrevati celo izključno s toplotno črpalko, a je v tem primeru potrebno poskrbeti za visoko učinkovito izolacijo. Vsekakor pa bo strošek ogrevanja na ta način najnižji.

5. Preverite, kaj menijo uporabniki

Najboljše informacije vam bodo, poleg prodajalcev, zagotovo lahko dali sami uporabniki, ki so po tovrstnih rešitvah že posegli. Povprašajte znance ali prijatelje, ki že imajo izkušnje s toplotnimi črpalkami, in na spletu pobrskajte za forumi s tovrstno vsebino. Oboroženi z vsemi informacijami in znanjem se boste tako lažje odločili za najboljšo izbiro, ki bo v prihodnje poskrbela, da bodo vaši stroški ogrevanja karseda nizki.

Toplotne črpalke navdušujejo s svojo enostavno uporabo, kar v večini primerov pomeni pritisk na gumb ali celo krmiljenje s pomočjo daljinskega upravljalnika. Za ogrevanje pa boste potrebovali zgolj okoliški zrak, vodo in nekaj malega električne energije.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.