Ste že odprli novo tekaško sezono?

31
Priprava na tek

Ker nam tek ponuja številne prednosti, se z njim ukvarja vse več ljudi, in to ne samo tu in tam. Nekateri pridno tečejo prav vsak dan, saj jim tek poleg ostalega prinaša zadostno mero sprostitve pred ali po napornem dnevu. Po njem pa se počutijo popolnoma prerojeno in nabiti s pozitivno energijo.

Na vidiku so lepši in daljši dnevi, zato je priložnosti za tek vedno več. Je vam že uspelo otovoriti novo tekaško sezono? Če niste prikimali, je skrajni čas, da pokukate na plano in za začetek določite teren, kjer boste tekli. Nova tekaška sezona pa naj se za vas prične tudi s primerno opremo. Če je še nimate ali se nameravate znebiti stare in poseči po novi, je čas, da obiščete priznane trgovine, kjer se na policah nahaja vrhunska športna oprema.

4 nasveti za prijeten in udoben tek

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj koristnih nasvetov, ki jih upoštevajte ob pričetku nove sezone teka. Na ta način bo tek prijetnejši in učinkovitejši, počutje pa zagotovo boljše.

1. Tecite načrtovano

Če si boste za tek sestavili dober načrt, kot ga na primer zastavljate tudi za druga pomembnejša opravila, je večja verjetnost, da se boste držali vsega, kar si zadate.

Načrt za tek naj vključuje teren, po katerem nameravate večino časa teči, kako dolgo nameravate teči oziroma koliko kilometrov ste pripravljeni narediti. Prav tako nanj zapišite vaje, ki jih boste izvajali pred tekom ali po njem, ter razmislite, s kom nameravate teči.

2. Tecite sami in v družbi

Nekateri ljudje veliko raje tečejo v skupini ali vsaj v dvojici, medtem ko drugi najraje tečejo sami. In kaj je bolje? Priporočamo vam, da se na tek odpravite sami, ko se vam zazdi, da se morate pogovoriti sami s seboj. Obenem pa se na tek vsaj nekajkrat odpravite tudi v dvojici ali skupini, še posebej takrat, ko se vam zdi, da poleg sprostitve potrebujete pogovor in druženje.

3. Tecite z najudobnejšimi oblačili

Če mislite, da je pri teku važno samo to, da imate na sebi trenirko in razvlečeno majico in poljubne športne čevlje, se še kako motite. Če želite, da boste od teka odnesli samo najboljše stvari, se tudi primerno oblecite in obujte.

Tekaški čevlji Newton Running
Tekaški čevlji Newton Running zagotavljajo veliko mero udobja.

Primerna oblačila in obutev še kako vplivajo na kakovost teka. Poskrbite, da boste imeli tudi posebna oblačila za dež in bolj zoprne vremenske razmere. Za obutev pa za pomoč prosite prodajalce v trgovini. Videli boste, da izbira tekaških čevljev vendarle ni tako enostavna, kot si morda mislite.

4. Bodite pozorni na pravilno dihanje

Ko boste odprli svojo novo tekaško sezono, poskrbite tudi za to, da boste med tekom pravilno dihali. Na spletnih straneh, na primer na tekaških forumih, boste našli različne, kako se najhitreje lahko prepričate v to, ali je vaše dihanje pravilno ali ne. Če boste dihali pravilno, bo tek prijetnejši, po sami aktivnosti pa boste tudi manj zadihani in utrujeni.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.