Spletno gostovanje za podjetnike

51

Podjetniška pot je običajno vse prej kot lahka. O tem priča tudi statistika, saj je visok delež novoustanovljenih podjetij kaj kmalu zaprtih, pa tudi marsikatero podjetje s tradicijo se sooča s stečajem. Najbolj trnov in hkrati odločilen je začetek obstoja podjetja, ko je potrebno urediti cel kup stvari in čim hitreje pridobiti stranke.

Ena izmed »investicij«, s katero se sooči praktično vsak podjetnik na začetku svoje poslovne poti, predstavlja spletno gostovanje. V letu 2017 skorajda ni podjetnika, ki se ne bi predstavil na spletu ali celo postavil spletne trgovine.

Se boste tudi sami kmalu znašli na začetku podjetniške poti? Morda se vam zdi pretirano, a od kakovosti spletnega gostovanja lahko zavisi, kako uspešno bodo stekle stvari. Omenjena storitev pa ni pomembna le za novopečene podjetnike, temveč tudi za že uveljavljene. Prehod s slabšega na kakovostnejše gostovanje namreč pomeni zadovoljnejše spletne obiskovalce, s tem pa tudi več naročnikov oziroma strank. Ali veste, zakaj?

Kako je spletno gostovanje povezano z uspešnostjo poslovanja?

Ko govorimo o kakovosti gostovanja spletnih strani, imamo v mislih predvsem štiri lastnosti storitve:

1. Zanesljivost strežnika je najbolj osnovna lastnost. Zanesljiv strežnik je vedno delujoč ter neprestano povezan v svetovni splet. Če strežnik ni zanesljiv, pogosto prihaja do izpadov, s tem pa tudi do nedostopnih spletnih strani, ki na njem gostujejo.

2. Varnost strežnika lahko uvrstimo na drugo mesto, saj tudi brez omenjene lastnosti enostavno ne gre. Tako podjetja kot posamezniki morajo biti deležni varnega spletnega gostovanja, kjer so možnosti zlorab in vdorov minimalne. Naj na tem mestu poudarimo, da sta varnost strežnika in varnost spletne strani dve različni stvari, saj mora za varnost spletne strani poskrbeti podjetnik sam, ne pa ponudnik gostovanja.

Varnost strežnika
Varnost strežnika spada med osnovne lastnosti spletnega gostovanja.

3. Hitrost strežnika je tista, ki pri uspešnosti poslovanja lahko naredi največjo razliko. Zato je zelo pomembno, da si priskrbite hitro in kakovostno spletno gostovanje (NEOSERV.si). Pozanimajte se, ali gre za tako imenovano SSD gostovanje, ki je od klasičnega, sedaj že kar nekoliko zastarelega gostovanja, precej hitrejše.

4. Tehnična podpora je prav tako izjemnega pomena. Vzrokov, ki vodijo v nedelujočo ali nepravilno delujočo spletno stran, je veliko. Lahko gre za preprosto napako, kot je npr. samodejna posodobitev vtičnika, ki ni združljiva z jedrom CMS sistema, posledica pa je vseeno nedostopna spletna stran. Pri spletnem gostovanju vsekakor ne podcenjujte vrednosti podpore, saj je le vprašanje časa, kdaj se boste morali obrniti na pomoč strokovno podkovane ekipe. Ta naj bo torej dostopna 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Hitrejše spletno gostovanje pomeni boljše poslovne rezultate

Hitrost gostovanja in SSD strežnik smo že omenili, naj pa o tej tematiki zapišemo še nekaj več. Če imate doma novejši računalnik, je po vsej verjetnosti vanj vgrajena SSD diskovna enota. Gre za naslednico HDD enote, za katero je značilna vrteča se magnetna plošča in igla, ki s plošče bere podatke oziroma jih nanjo zapisuje. SSD tehnologija pa deluje na povsem drugačen način. Podobna je FLASH tehnologiji, pri kateri ni gibljivih delov, prenos in zapisovanje podatkov pa potekata tudi do 100x hitreje.

SSD in HDD disk
SSD disk (desno) je v primerjavi s HDD (levo) manjši in mnogo hitrejši.

Amazon je opravil zanimivo raziskavo, kako je hitrost delovanja spletne trgovine povezana s številom opravljenih nakupov. Rezultati so bili osupljivi – dodatna 1 sekunda pomeni 10-odstoten upad prodaje. Tudi podatek, da okoli 25 % obiskovalcev trgovino zapusti, če se ta nalaga dlje kot 4 sekunde, pove veliko. Glede na to, da je raziskava stara nekaj let, bi bili danes rezultati verjetno še bolj zgovorni. Vse več je namreč uporabnikov mobilnih telefonov, tablic in drugih prenosnih naprav, na katerih se morajo želene informacije pokazati čim hitreje. V nasprotnem primeru spletno mesto izgublja obiskovalce in s tem potencialne stranke.

Spletno gostovanje na SSD strežniku je temelj odzivne spletne strani, vendar pa sama storitev še ne zagotavlja hitrosti. Veliko je tudi na vas. Spletno stran morate hitrostno optimizirati, da bo ta zagotavljala kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Priporočamo vam, da se o tem pozanimate kar pri ponudniku gostovanja, ki vam bo pri tem najverjetneje lahko pomagal.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.