Bi se udeležili šole jadranja?

115

Jadranje marsikomu ne pomeni niti športa niti transporta. Res je, da spada med olimpijske športe in je tudi marsikatera tekmovalna regata izjemen športni preizkus, zgodovinsko gledano pa so ladje z jadri še pred dvema stoletjema predstavljale bistven način prevoza blaga in ljudi.

A danes gleda na jadranje večina ljudi v smislu sprostitve, ki je namenjena duhu in telesu. Z jadranjem si privoščimo popolno svobodo na širnem modrem morju, zato je vse pogostejša izbira za preživljanje dopusta.

Zakaj je potrebna šola jadranja?

Tako kot se moramo za vožnjo avtomobila najprej odpraviti v avtošolo, je za samostojno jadranje potrebna šola jadranja – tečaj in izpit. Lahko se odločite tudi za to, da boste najeli jadrnico s skiperjem vred, kar vas bo stalo več, poleg tega pa v tem primeru ne bo popolne svobode. Na jadrnici bo res poskrbljeno za varnost in ta ne bo zgolj vaše breme, vendar bo prisoten tujec, kar marsikoga za popolno sprostitev moti. Če niste občutljivi, potem ni težav – skiperji so običajno zabavni ljudje.

Oprema za jadranje
V šoli jadranja se boste naučili, kako pravilno uprabljati skiper opremo.

Da bi lahko jadrali povsem sami ali pa se na jadrnici zgolj počutili povsem samozavestne in samostojne pri delu, se lahko odločite za tečaj jadranja, ki ga pri nas organizira športno društvo Gibanca.si. V njem so združeni tehnično in praktično odlično podkovani jadralci, tudi tekmovalci na regatah, ki svoje znanje z veseljem delijo in vam tako pomagajo, da se teoretično in praktično naučite vsega potrebnega, opravite pa tudi izpit, ki vam omogoča samostojno vodenje jadrnice. Tečaj poteka ob vikendih, zanj pa se je seveda najbolje odločiti v spomladanskem času, torej pred pričetkom spomladanske jadralne sezone in poletnih dopustov.

Šola jadranja pri Gibanci je zasnovana tako, da se boste naučili vseh osnov, ki so potrebne za jadranje, če to postane vaša strast in se želite z njim spoznati na višjem nivoju, pa se lahko odločite tudi za tečaj regatnega jadranja. Morda je prav to izziv, ki ga potrebujete!

Jadranje je primerno za vsakogar!

Četudi so mnogi prepričani, da si jadranja ne morejo privoščiti, dejansko ni tako. Ste vedeli, da jadranje pravzaprav ni drago? Če opravite tečaj in lahko z jadrnico upravljate sami, potem je potreben zgolj najem jadrnice, ta pa vas stane okoli 200 evrov na osebo na teden. Če to primerjate s tednom dni dopusta kje drugje in prištejete vse stroške, pridete nazadnje na isto vsoto. Ali boste jadrali ali poležavali nekje na hotelski plaži v Grčiji, je torej odvisno zgolj od tega, kaj vas v življenju bolj mika: samostojnost in svoboda ali brezdelje in postrežba?

Med tistimi, ki z jadranjem nimajo izkušenj, velja prepričanje, da je to primerno predvsem za skupine odraslih. Tisti, ki jadrajo dlje časa, pa vam bodo povedali, da je ravno tako primerno za družine. Otroci niso ovira, da ne bi jadrali, res pa je, da je potrebno poskrbeti za njihovo varnost in se priporoča, da imajo ti na jadrnici ves čas na sebi rešilni jopič. Seveda pa naj bo jadranje z otroki tudi sicer bolj premišljeno. Na morje se podajte le, kadar je lepo vreme in se zagotovo ne pričakuje višjih valov. Otroke je sicer lahko strah, pa tudi slabost je pri njih pogostejša.

Komu je namenjena šola jadranja?

Da lahko samostojno upravljate jadrnico, je potrebno opraviti tako tečaj za voditelja čolna in si pridobiti izpit kot obvladati delo na jadrnici, ki ga uči šola jadranja. Tečaj za voditelja čolna lahko opravljajo vsi, ki so dopolnili 16 let oziroma 18 let, če govorimo o večjem plovilu (12 metrov in več). Po opravljenem izpitu za voditelja čolna opravite še tečaj jadranja, ki se osredotoča na praktični del. Če ne nameravate jadrati samostojno, želite pa poznati delo na jadrnici, ki jo bo sicer vodil skiper, pa se prijavite kar na tečaj jadranja.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.