Praznovanje rojstnega dne – prigrizki za otroke

208

Praznovanje rojstnega dne otroka je v prvi vrsti namenjeno druženju s prijatelji, seveda pa ne gre brez prigrizkov in pijače. Veliko staršev pri tem ubere najbolj enostavno pot: priskrbijo nezdrave slane prigrizke, kot je na primer čips, torto, spečejo pomfrit, iz bližnje gostilne pa pripeljejo pice. Če temu dodamo še kolo, so otroci hitro polni sladkorja, soli in drugih nezdravih živil. Zakaj ne bi pomislili na to, kako lahko najmlajšim ponudite nekaj zdravega in okusnega?

Zdrave jedi za praznovanje rojstnega dne

Otroci obožujejo sladoled. Kupite zdrav sladoled ali ga naredite sami. Narežite sadje ali vnaprej odmrznite jagodičevje, ki trenutno ni v sezoni. Stopite temno čokolado in ji dodajte smetano. Otroci si lahko sami pripravijo sladoled z izbranim sadjem in zdravim čokoladnim prelivom.

Pica se hitro in enostavno naredi tudi doma. Za praznovanje rojstnega dne pripravite testo za pico in ga razdelite v majhne kepice. Pripravite paradižnikovo omako, sir, zelenjavo in kuhan pršut. Vsak otrok naj si sam naredi svojo majhno pico. Tako tudi ne bo težav s tem, katera živila ima kdo rad in katera ne, torej vam hrana ne bo ostajala.

Otroci pripravljajo pico
Lahko ste prepričani, da bodo otroci nad pripravljanjem pice navdušeni.

Otroci imajo radi tudi sadje, če jim ga le kdo pripravi na zanimiv način. Že jabolko jim veliko bolj tekne, če ga očka ali mamica sproti režeta na krhlje. Sadje, kot so jabolka, banane, kivi in melone, narežite na koščke, dodajte še jagode in grozdje. Koščke sadja nabodite na lesena nabodala, ki jih običajno uporabljate za ražnjiče.

Kaj pa torta? V tistih iz trgovine se pogosto skrivajo stvari, ki jih pri domači torti ne bi nikoli uporabili. Če torte za praznovanje rojstnega dne običajno ne pečete sami, potem jo naročite v slaščičarni ali pri kakšni mojstrici, ki je znana po tem, da peče okusne torte iz zdravih sestavin. Čokolada naj bo temna, v biskvitu naj bo malo sladkorja ali kokosov sladkor, nadev naj bo iz sadja in smetane. Ne pozabite, da so okraski iz sladkorne mase namenjeni zgolj videzu oziroma za fotografijo, ko torto režemo, pa sladkorno maso odstranimo.

Kaj pa pijača za praznovanje otroškega rojstnega dne?

Nikjer ne piše, da mora biti na mizi kola. Tudi ledenemu čaju se izognite, saj vsebuje veliko sladkorja. Ponudite naraven sok s sto odstotnim sadnim deležem, na primer pomarančni ali jabolčni. Tudi otroški šampanjec naj ne bo na voljo, saj je to dejansko povsem običajna gazirana pijača z mehurčki in sladkorjem.

Tudi takrat, kadar poteka praznovanje rojstnega dne v kakšnem najetem prostoru in je postrežba vključena, se že ob rezervaciji dogovorite, kaj naj se otrokom ponudi in česa si ne želite.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.