Opravljanje dela v turizmu: ste iz pravega testa?

93
Turistična vodička

Delo v turizmu je lahko nadvse zanimivo, razgibano in lahko človeku ponudi zares veliko. Poleg zaslužka tudi veliko novih poznanstev in znanj. Turistični delavci so zaposleni kot vodiči v katerem od domačih krajev ali pa potujejo po svetu, kjer na oglede vodijo turiste.

Lahko delate tudi v kateri izmed turističnih agencij, kjer vedno potrebujejo sposobne kreatorje potovanj. Bi bili animator v katerem izmed mondenih letovišč? Turizma se tesno oklepa tudi gostinstvo, zato je v tem sektorju na voljo zares veliko možnosti. Pa ste pravi za to delo?

Odlične komunikacijske sposobnosti

Za delo v turizmu je potrebno imeti razvite komunikacijske sposobnosti. Tu ni mesta za sramežljivost, saj je treba biti ves čas v kontaktu z več ljudmi hkrati. Spoštljiva komunikacija je na prvem mestu, saj se večinoma dela z ljudmi, ki jih ne poznate.

Poleg dobre verbalne komunikacije je v turizmu vedno pomembna tudi obrazna mimika in pozitivna energija. Ljudje so tam zato, da bi se imeli lepo in nikakor jim ni do tega, da bi bili v družbi dolgočasne osebe, ki zgolj opravlja svoje delo. Tudi nekaj zdravega humorja je vedno dobrodošlega.

Znanje tujih jezikov

Če kaj, potem v turizmu vodijo ljudje z znanjem tujih jezikov. Ne glede na to, ali so zaposleni v gostinstvu ali kje drugje, je nujno poznavanje vsaj angleškega jezika. Še bolj iskani so tisti, ki znajo še nemško in italijansko. Brez tega v turizmu enostavno ne gre in če znate zgolj nekaj kratkih stavkov v angleškem jeziku, to verjetno ne bo dovolj.

Znanje tujih jezikov
V turizmu je poznavanje tujih jezikov nujno, še posebej v gostinstvu.

K sreči za posamezna delovna mesta ni potrebno znati jezika celega kot takšnega, pač pa večino besed in fraz z določenega področja. V gostinstvu se je moč dokaj hitro prilagoditi, nekoliko težje seveda na položaju vodiča, ki mora zelo dobro poznati vsaj angleški jezik.

Poznavanje zgodovine posameznih krajev

Če boste želeli delati kot turistični vodič, boste morali zelo dobro poznati kraje, po katerih boste vodili turiste. Pomembna je zlasti zgodovina kraja in znamenitosti, ki si jih ljudje želijo ogledati. Turistični vodič pa ne more biti kar vsak. Opraviti je potrebno izpit za turističnega vodiča in imeti pred tem dokončano vsaj srednjo strokovno izobrazbo V. stopnje.

Po uspešno opravljenem izpitu je takšen vodič vpisan v Register turističnih vodnikov pri Turistično gostinski zbornici Slovenije. V primeru, da se ne zaposli pod okriljem države ali občine, pa mora za opravljanje dejavnosti odpreti svoje podjetje (s.p. ali d.o.o.).

Veselje do dela z ljudmi

V turizmu ljudje delajo z ljudmi, kar pomeni, da morajo imeti veselje do tega. V časih pametnih mobilnih naprav in druge tehnologije so tako danes vodiči svojim strankam na voljo ves čas tudi na ta način. Gre za izjemno dinamično in zahtevno delo, ki od človeka zahteva popolno predanost.

Težko je biti vsak dan dobre volje, a tisti najboljši turistični vodiči so dejansko videti, kot da jih nič na svetu ne more spraviti v slabo voljo. Na zalogi imajo vedno pripravljeno kakšno anekdoto, pa tudi odgovore na vsa vprašanja, ki jim jih namenijo turisti. Dober turistični vodič je hkrati promotor kraja, v katerem deluje, zato lahko vpliva na obisk določenih znamenitosti, prodajaln s spominki in podobno.

Poklici v gostinstvu in turizmu

Poleg turističnih vodičev so zelo iskani tudi kvalitetni kuharji in komunikativni natakarji. V sezoni, ko so terase lokalov in restavracij polne, morajo tam delati ljudje, ki imajo to delo radi in so pripravljeni na dinamiko, ki jih vodi skozi delovni dan.

V turizem spadajo tudi hotelirji in posebni turistični spremljevalci, ki turistov ne vodijo po mestu in med znamenitostmi, pač pa so z njimi od začetka do konca potovanja z razlogom, da jim zagotovijo različne usluge, kot so sprejemanje in oddaja prtljage, transport do hotela, urejanje namestitev, skrb za logistiko od A do Ž.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.