Najpogostejše napake podjetnikov začetnikov

72

Tudi vi razmišljate o registraciji lastnega podjetja? Pri nas se vsako leto ustanovi množica novih podjetij, prav tako pa se jih precej tudi zapre oziroma preneha s svojim delovanjem. Veliko je namreč podjetnikov, ki jim posel ne steče oziroma se znajdejo na točki, ko zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niso več likvidni ter so prisiljeni v stečaj. Kako poskrbeti, da se ne boste med njimi znašli tudi sami?

Zagotovite si dober začetek

Da bi lahko poslovanje dobro steklo, je zagotovo potreben poslovni načrt, ki je izdelan do potankosti in se izkaže za pozitivnega. Torej za takšnega, da ima možnost za uspeh. Vsi vemo, da je potrebno ponuditi konkurenčne izdelke ali storitve, imeti dovolj denarja in znanja za proizvodnjo, a treba se je držati še marsikaterih drugih pravil.

1. Zagotovite si čim več različnih prodajnih kanalov. Morda je vaš izdelek resnično dober, a treba ga je prodajati na kar največ mestih, da bo tako na voljo strankam povsod. Prodajajte na vse načine – v trgovinah, na tržnicah in sejmih, prek spleta, zastopnikov …

2. Razpršite svoje delovanje in ponudbo storitev ter si priskrbite kar največ naročnikov. Morda imate na začetku posel res zagotovljen, ker imate enega ali dva velika naročnika, od katerih dobite toliko naročil za storitve, da zadostuje. A če eden ali kar oba prenehata naročati pri vas, boste takoj v težavah. Enako, če vam eden ali oba ne bosta plačevala ob roku. Bolje je torej imeti večje število naročnikov, pa četudi manjših, kot da ste odvisni le od enega ali dveh.

3. Ne sklepajte slabih pogodb. Lahko dobite velik posel, vendar bo storitev morda plačana šele čez nekaj mesecev. Kako boste preživeli v vmesnem času? Ves čas skrbite za to, da so prilivi redni in vam omogočajo tekoče poslovanje, nakup novega materiala in podobno, sicer se vam ne bo izšlo.

4. Ne dovolite plačilne nediscipline. Dobro spremljajte plačila in ne odlašajte z opomini, tako pisnimi kot telefonskimi. Če naročnik še ni pokril zadnjega računa, ne sprejmite novega naročila. In ne čakajte z izvršbami. V kolikor boste predolgo čakali, lahko pride prej do prisilne poravnave ali stečaja dolžnika.

5. Imejte urejeno dokumentacijo in z njenim urejanjem ne odlašajte. Vse stroške si beležite sproti, tudi potne naloge urejajte sproti. Tako boste imeli pregled nad poslovnimi stroški in se vam ne bo dogajalo, da ste kakšno stvar pozabili knjižiti.

6. Vlagajte v oglaševanje in trženje. Tako boste zgradili dobro blagovno znamko, ki bo prepoznavna in bo imela tudi več kupcev. Brez vložka pač ne more priti do rezultatov.

7. Ne delajte vsega sami. Marsikateri podjetnik se stvari loteva povsem sam, kljub temu, da jih ne obvlada. Verjemite, da je ceneje plačati strokovnjaka, ki bo delo naredil dobro, kot pa da ga slabo opravite sami.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.