Kakšni mig/mag varilni aparati so najbolj primerni?

526

Marsikateri mojster si želi dobro napravo za ročno varjenje, pri čemer se je treba odločiti, kakšni varilni aparati so najbolj primerni za delo, ki ga želi opraviti. Običajna izbira so mig/mag varilni aparati, kjer je treba poznati posamezne prednosti in slabosti.

Če imate z varjenjem izkušnje, potem seveda ne bo težav, sicer pa velja, da se velja pred nakupom oborožiti z nekaj nasveti, ki jih lahko dobite tako na spletu kot pri izkušenih varilcih. Prav tako vam lahko z njimi postrežejo tudi trgovci – še zlasti v specializiranih prodajalnah.

Mig in mag varjenje

Obe vrsti varjenja, tako mig kot mag, sta ročni. Pri mig varjenju se uporablja za varjenje neoplaščeno elektrodo in plin argon, za mag varjenje pa namesto dragega argona uporabljamo CO2 (ogljikov dioksid). Mig varjenje je bolj kakovostno, pri njem nastajajo boljši zvari, možno je navarjanje, poleg tega pa je velika prednost tudi to, da nam varilni aparati z mig tehniko omogočajo tako varjenje kovin kot zlitin, prav tako pa se lahko lotimo tudi nerjavnih in legiranih jekel.

Mig/mag varjenje
Tako za mig kot mag varjenje se uporablja neoplaščena elektroda.

Varilni aparati za mig varjenje nam torej omogočajo več, je pa res, da je marsikaj odvisno od tega, ali sploh potrebujemo mig varjenje ali nam povsem zadošča mag varjenje.

Uporaba aparata

Se odločate med varilnimi aparati zaradi profesionalne uporabe ali bolj zaradi hobija in domačih popravil? Od tega je precej odvisno, kakšni varilni aparati so za vas primerni, pa ne le glede zmogljivosti in cene, temveč tudi glede tega, ali boste varili večinoma v delavnici ali želite, da je varilni aparat lahek in prenosen.

Znamke, ki so najbolj pogosta izbira

V trgovinah, zlasti bolj splošnih, se prodaja marsikaj, zato je vedno dobro vedeti, kateri varilni aparati so tisti, ki jih odlikuje kakovost. Specializirane trgovine ponujajo znamke Deca, Lincoln Electric, Varstroj in IskraVar, pri katerih ste lahko gotovi, da vam bodo dolgo služili.

Varilni aparat Lincoln Electric
Kakovostni varilni aparati priznanih proizvajalcev so vam na voljo pri Metal Mikulić.

Varilni aparati, ki so dvomljivega porekla oziroma pri katerih lahko že zaradi cene in prodaje v nespecializirani trgovini sumimo, da so slabi, pa se običajno tudi res izkažejo za takšne. Za profesionalce gotovo niso primerni!

Najboljši nasvet

Kakšen mig/mag aparat torej kupiti? Priporočamo vam, da se za nasvet obrnete na trgovce, ki se na varilne naprave zares spoznajo. Pokličite na primer v trgovino Metal Mikulič, kjer vam informacije nudijo tako preko telefona kot preko elektronske pošte. Na podlagi pogovora, vaših potreb in želja, vam bodo hitro povedali, kateri varilni aparati so primerni za vas. Nato se boste lahko hitro odločili za pravega.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.