Kaj mora vključevati laserski tiskalnik, da je možno avtomatsko obojestransko tiskanje?

261

Dvostransko oziroma obojestransko tiskanje nam pride prav zlasti iz dveh razlogov. Prvi je, da prihranimo pri papirju, torej je strošek tiskanja nižji, drugi pa ta, da je volumen natisnjenih strani za polovico manjši, kar pride prav zlasti pri tisku obsežnejših dokumentov z velikim številom strani. Za obojestransko tiskanje lahko uporabljate tiskalnik, pri katerem najprej natisnete vse lihe strani, nato ponovno vstavite isti papir (obrnjen narobe) in natisnete še sode strani. To je primerno zgolj za občasno, domačo uporabo, če vam pride obojestranski tisk večkrat prav, pa se je bolje odločiti za laserski tiskalnik za obojestransko tiskanje. Tisk na obe strani je tako avtomatičen, kar vam prihrani čas, delo in tudi nekaj sivih las.

»Dupleks« tiskalnik

Dupleks laserski tiskalnik Kyocera ECOSYS P6130cdnLaserski tiskalnik za dvostransko avtomatično tiskanje imenujemo tudi »dupleks«. Gre za nekoliko manj poznan način tiskanja, s katerim pomagamo ohranjati okolje (znižujemo porabo papirja) in si hkrati zmanjšamo stroške, tehnologija pa je nekoliko novejša, zato avtomatičnih dvostranskih tiskalnikov ne boste našli v prav vsaki trgovini z biro opremo.

Klasični brizgalni in laserski tiskalnik vam lahko omogočita obojestranski tisk le v primeru, da vsako natisnjeno polo ročno vzamete iz tiskalnika, jo obrnete in ponovno vstavite v stojalo za papir. Avtomatični dupleks tiskalnik pa po tisku ene strani sam poskrbi, da se papir obrne in se prične tisk na drugi strani, lahko pa za obojestranski tisk skrbi tudi tako, da hkrati uporablja dva bobna: eden tiska na zgornjo, drugi na spodnjo stran.

Dupleks tiskalnik seveda ni nujno laserski. Obojestransko lahko avtomatično tiskate tudi na brizgalni tiskalnik, kar pa je bolj kot ne primerno za domače, ne pa poslovne potrebe, saj je kakovost tiska precej nižja, kot jo lahko zagotovi laserski tiskalnik. Prav tako vam avtomatično obojestransko tiskanje zagotavljajo tudi multifunkcijske tiskalne naprave.

Kakšen je laserski tiskalnik za obojestranski tisk?

Preprost laserski tiskalnik za dupleks tiskanje deluje tako, da se najprej natisne ena stran, nato pa se enostransko že potiskan papir avtomatično vrne v notranjost tiskalnika, nakar se natisne še druga stran. Pri bolj profesionalnih tiskalnikih pa sta v notranjosti dejansko dve tiskalni napravi, ki tiskata vsaka na eno stran papirja.

Vas zanima, ali tudi vaš tiskalnik omogoča avtomatično dvostransko tiskanje? Potem preverite njegove lastnosti in nastavitve. Če je prisotna programska oprema za dvostransko tiskanje, temu gotovo ustreza tudi strojna oprema tiskalnika.

Laserski tiskalnik Konica Minolta Bizhub 3300P
Pri nekaterih tiskalnikih ročno obračanje listov papirja ni potrebno.

Je mogoče dvostranski tisk uporabljati za vse potrebe? Pri običajnem tisku ni težav, ni pa vedno primeren za vse vrste papirja. Kadar uporabljate specialne papirje, obojestranski tisk pogosto ni mogoč, saj se laserski tiskalnik med tiskom precej segreje, dvojno tiskanje pa lahko s temperaturo vpliva na lastnosti papirja in ga poškoduje.

Obojestranski tisk je torej gotovo odlična, varčna in okolju prijazna izbira, kadar večinoma tiskate dokumente, kot so besedila in preglednice na običajen papir, sicer pa laserski tiskalnik raje nastavite na enojni tisk.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.