Kovinske konstrukcije kot skelet stavbe

229

Tako kot človeško telo potrebuje trdno osnovo v obliki kosti, potrebujejo tudi zgradbe svoj skelet. Zanj se pogosto uporabljajo kovinske konstrukcije, saj so kovine med najbolj odpornimi in močnimi materiali.

Če je obdelava pravilna in skrbimo tudi za primerno vzdrževanje, se njihova življenjska doba nikoli ne izteče. Razen seveda, če se sami odločimo tako, zgradbo porušimo, kovine pa prepustimo predelavi. Res je, tudi to je ena tistih točk, kjer imajo kovinske konstrukcije prednost pred nekaterimi drugimi materiali: enostavno jih je predelati oziroma reciklirati, s tem pa poskrbeti za zmanjšanje potrebe po pridobivanju novih rud.

Kovinske konstrukcije za komercialne, obrtne, industrijske stavbe

Kovinske konstrukcije so nepogrešljive pri gradnji velikih objektov, ki naj bi bili komercialni ali namenjeni delu in proizvodnji. Kovinska osnova pogosto predstavlja osnovo oziroma skelet, ki se nato dopolnjuje z drugimi materiali. Tako se lahko skelet delavnice postavi iz kovine, nato pa se skelet zapira z raznimi že pripravljenimi gradbenimi ploščami ali pa tudi z zidaki.

Pogosto vidimo na ta način narejene obrtne delavnice in industrijske obrate, saj gre za gradnjo, ki je hitra, varna in poceni. Poleg tega nam omogoča več svobode kot klasične zidane stavbe: za vso statiko stavbe skrbi kovinska konstrukcija, torej lahko v notranjosti vse uredimo po svoji meri, ne da bi se ozirali na to, kje moramo paziti na nosilnost. Kadar ima stavba več nadstropij, pa se kovinska konstrukcija seveda kombinira tudi z železobetonom, torej je potrebno tudi znotraj posameznih nadstropij pomisliti na nosilnost.

Večstanovanjska stavba
Kovinsko konstrukcijo večstanovanjske stavbe je zaradi zagotavljanja nosilnosti potrebno kombinirati z železobetonom.

Kovinske konstrukcije v sodobnem času pri velikih zgradbah nadomeščajo klasične gradbene materiale, ki jih je človeštvo uporabljalo pred velikim sodobnim razmahom metalurgije. Če so Rimljani gradili Kolosej iz kamna in v to vložili neverjetno količino znanja in napora pri delu, je danes vsaj napora manj.

Tudi kovinske konstrukcije zahtevajo odlično načrtovanje, vendar je izvedba bolj preprosta in precej hitrejša. Sodoben stadion, namenjen več deset tisoč gledalcem, tako v sodobnem času zraste izjemno hitro. Včasih se nam zdi, da skoraj preko noči, čeprav seveda ni tako.

Kovinska konstrukcija za potrebe posameznika

Tudi pri gradnji individualnih hiš je skeletna gradnja vse bolj priljubljena, za izvedbo skeleta pa ni nujno uporabljati lesa. Lahko se odločimo tudi za izvedbo iz kovine. Predvsem je ta možnost boljša takrat, kadar želimo povsem moderen videz doma, saj se večina ljudi odloči, da bo skelet v notranjosti ostal viden in bo tako služil tudi kot estetski element.

Še pogosteje pa se kovinske konstrukcije vpenjajo v notranjosti in zunanjosti klasično grajenih domov – enostanovanjskih in večstanovanjskih. Če pogledate v galerijo na spletni strani gorenjskega podjetja Kovinc d.o.o., boste hitro opazili, da so med konstrukcijami nadstreški, terase in balkoni, stopnice in podobno.

Kovinska konstrukcija v vlogi estetike

Kovina ne daje le trdnosti in zaščite, temveč jo je mogoče oblikovati in posamezne kose med seboj sestavljati na čudovite načine. Zaradi tega kovinske konstrukcije predvsem pri stavbah vse pogosteje prevzemajo tudi vlogo zunanjega ovoja, torej nadomeščajo klasične fasade. Kovina oziroma pločevina je lahko odlično »oblačilo« za stavbo, saj si lahko z njo pomagamo tudi pri senčenju.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.