Kako odpraviti smrčanje?

276

Smrčanje je nadloga, ki je v partnerski zvezi izjemno moteča in lahko privede celo do uporabe ločenih spalnic. Še bolj pomemben razlog, da skušamo odpraviti smrčanje, pa je seveda ta, da je smrčanje samo po sebi nevarno. Povzroča namreč tako imenovano apnejo, ko pride med spanjem za nekaj trenutkov do odsotnosti dihanja, to pa lahko povzroči resne posledice za naše zdravje.

Kateri so najpogostejši razlogi za smrčanje?

Če želimo odpraviti smrčanje, moramo najprej vedeti, zakaj do njega pride. Pri nekaterih se pojavi občasno, na primer zaradi zaužitja večje količine alkohola, ki povzroči prekomerno sprostitev mišic v vratu in žrelu. Pri drugih se pojavi zgolj takrat, kadar spijo v neprimernem položaju (večinoma leže na hrbtu), kjer se te mišice ravno tako sprostijo. Bolj pogosto je smrčanje pri ljudeh s prekomerno telesno težo in premajhno fizično aktivnostjo, kjer so mišice v vratu stalno ohlapne, šibke, poleg tega pa jih obremenjuje še nabiranje maščobnih tkiv.

Smrčanje
Do smrčanja pride zaradi zoženih dihalnih poti.

Posebna skupina razlogov za smrčanje pa so seveda fiziološki vzroki. Pri nekaterih ljudeh je mehkejše ali nekoliko drugače oblikovano nebo del njihove anatomije.

Kako odpraviti smrčanje?

Kadar smrčimo zaradi razlogov, ki smo jih omenili najprej, je smrčanje precej enostavno odpraviti. Potrebno je poskrbeti, da nismo nikoli prekomerno utrujeni, če se ponoči mimogrede obrnemo na hrbet, pa velja poskrbeti za spremembe v sami postelji. Torej, za ležišče drugačne trdote, za drugače oblikovan vzglavnik ali celo za to, da se mu odrečemo. Pitje alkohola velja omejiti, izguba telesne teže pa je seveda nujna tako zaradi odpravljanja smrčanja kot iz drugih, še pomembnejših zdravstvenih razlogov.

Na trgu obstajajo tudi izdelki, ki pomagajo odpraviti smrčanje, med katerimi je najbolj znana nosna sponka. Poudariti velja, da ta poskrbi za odpravo smrčanja večinoma le v primeru, da do njega pride zaradi zoženja dihalnih poti na področju nosa. Nosnici sta s pomočjo sponke bolje prehodni in razprti, tako vdihnemo zrak skozi nos, ne pa skozi usta, kar je običajno pri smrčanju.

Nosna sponka proti smrčanju
Nosna sponka velja za dobro poznan izdelek proti smrčanju.

Kadar je smrčanje trdovratno, je seveda prav, da obiščemo zdravnika, ki nas bo napotil k otorinolaringologu. Ta bo ugotovil, ali je razlog za smrčanje morda fiziološki, pri čemer se lahko odločite za operativni poseg, ki bo težavo za vedno odpravil.

Kdo ponavadi smrči?

Najpogosteje smrčijo moški, vendar niso izvzete niti ženske in celo otroci. Če je tudi vaš otrok eden tistih, ki s smrčanjem vsej družini krajšajo noči, pa se v večini primerov lahko pomirite. Smrčanje bo v večini primerov z rastjo izzvenelo, v nasprotnem primeru pa bodo v najstniškem obdobju zdravniki povedali, ali se lahko težavo odpravi operativno.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.