Kako izbrati prave trail tekaške čevlje?

42
Trail tekaški čevlji

Trail tek je tek po brezpotjih, pogosto po hribovitem in razgibanem terenu, kjer včasih niti ni poti. To je šport, v katerega se marsikdo hitro zaljubi, saj daje občutek svobode, omogoča edinstvene poglede na čudovito pokrajino in ponuja številne koristi za zdravje.

Ne glede na to, ali ste v trail teku začetnik ali izkušen tekač, je ključnega pomena, da poiščete kakovostno trail tekaško obutev, ki vam povsem ustreza. Izjemno pestra ponudba obutve je na voljo v specializiranih trgovinah s športno opremo Extreme Vital. Na voljo so tako trail tekaški čevlji za moške kot trail tekaški čevlji za ženske, izbirate pa lahko med modeli vrhunskih blagovnih znamk, kot so Salomon, Adidas Terrex, Hoka, On, New Balance, Brooks, Dynafit, Scarpa in Raidlight.

V nadaljevanju prispevka spoznajte koristna priporočila in nasvete, s katerimi bo izbira popolne trail tekaške obutve precej enostavnejša.

Prileganje trail tekaških čevljev

Trail tekaški čevlji se morajo popolnoma oprijeti gležnjev in pete, vendar ne smejo biti pretesni v predelu sredine stopala, medtem ko morajo imeti prsti dovolj prostora za premikanje. Mnogim se zdi dodaten prostor okoli prstov na nogah na začetku nekoliko nenavaden, vendar je predvsem ob spuščanju po strmem pobočju še kako dobrodošel.

Moški trail tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Flow 2 GTX
Moški trail tekaški čevlji Adidas Terrex Agravic Flow 2 GTX (Extremevital.com)

Optimalno prilegajoči se trail tekaški čevlji zagotavljajo, da stopala v njih ne poplesujejo, hkrati pa preprečujejo njihovo spodrsavanje. To pripomore k večji stabilnosti in samozavesti, še posebej ko je treba premagati tehnično zahteven teren.

Funkcije trail tekaških čevljev

Različni modeli tekaških čevljev imajo svoje edinstvene lastnosti, kar se tiče oprijema, oblazinjenja, teže in oblike. Poglejmo si nekatere ključne funkcionalnosti.

Oprijem

Trail tekaški čevlji imajo na splošno globlji in širši vzorec profila podplata kot cestni tekaški čevlji. Velikost in globina oprijema sta odvisna predvsem od terena, v splošnem pa velja, da bo globlji in bolj agresiven podplat zagotavljal tudi boljši oprijem in stabilnost.

Sistem vezalk

Dober sistem zavezovanja poskrbi, da stopalo ostane na mestu – brez pretiranega zategovanja in stiskanja v predelu gležnjev. Trail tekaški čevlji imajo različne sisteme vezalk, od klasičnih do »Quick Lace« sistemov s tanko vezalko, ki omogočajo hitro zavezovanje.

Jezik

Nekateri trail tekaški čevlji imajo všit jezik, ki je nekoliko tanjši od klasičnih jezikov. Takšen jezik ima dvojni namen, na eni strani preprečuje premikanje jezika levo in desno, na drugi strani pa preprečuje, da bi v tekaško obutev prišle smeti.

Ženski trail tekaški čevlji New Balance Fresh Foam Garoe
Ženski trail tekaški čevlji New Balance Fresh Foam Garoe (Extremevital.com)

Dodatna zaščita na prstih

Ojačen sprednji del v predelu prstov je še ena pogosta značilnost trail tekaških čevljev. To je gumijasta podloga, ki ščiti prste pred poškodbami v primeru, da udarite ob skalo ali korenino.

Rock Guard v podplatu

Trail tekaška obutev pogosto vsebuje dodatno zaščitno plast med vmesnim in zunanjim podplatom, ki nudi zaščito pred skalami in kamni. Njena glavna naloga je preprečevanje ostremu kamenju in skalam, da bi skozi podplat poškodovali stopala. To pripomore tudi k večjemu udobju in zmanjšuje tveganje za poškodbami.

Izbita trail obutve odvisna od vrste teka

Izbira trail tekaških čevljev je odvisna tudi od vrste trail teka, s katerim se nameravate ukvarjati.

  • Trail tekaški čevlji za gorski tek imajo običajno globlji in robustnejši profil podplata. To pripomore k boljšemu oprijemu in odstranjevanju blata s čevljev. Sama guma je običajno mehkejša na dotik, kar nudi boljši oprijem na skalnatem in spolzkem terenu.
Moški trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 6 GTX
Moški trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 6 GTX (Extremevital.com)
  • Trail tekaški čevlji za dobro utrjene poti imajo manjši profil in manj agresiven podplat. Ker gre za površino, ki je običajno manj spolzka in bolj kompaktna, je guma na podplatu nekoliko bolj trda. Obutev ima pogosto tudi več blaženja, kar zagotavlja mehke pristanke na trdi površini.

Vodoodpornost tekaških čevljev

Vodoodporna trail tekaška obutev ima običajno notranjo podlogo podobno nogavicam, kar ohranja noge suhe, obenem pa omogoča večjo zračnost stopal. Prav tako vam zagotavlja tudi nekaj toplote, kar je še posebej dobrodošlo pozimi ali pri teku po mokri travi.

Priporočamo vam, da trail tekaške čevlje pred nakupom preizkusite. Najbolje bo, da preizkusite več parov, saj boste tako dobili očutek, kateri par obutve vam najbolj ustreza. Nekatere specializirane trgovine omogočajo tudi analizo stopala, na podlagi katere vam sistem priporoči modele, ki ustrezajo velikosti in obliki vaših stopal.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.