Kako izbrati prave smučarske vezi?

41
Smučarske vezi

Številni smučarji veliko časa namenijo izbiri najrazkošnejše smučarske jakne, najudobnejših očal, najboljših čevljev in najzmogljivejših smuči. Le malo pa jih vlaga čas v izbiro pravih smučarskih vezi, čeprav je to eden najpomembnejših delov smučarske opreme.

Pravilno nastavljene in kakovostne smučarske vezi so namreč tiste, ki naredijo občutno razliko med manjšim padcem, pri katerem se samo dvignete in nadaljujete z vožnjo, in koncem smučarskih počitnic zaradi pretrgane medialne stranske vezi ali zlomljene golenske kosti. V nadaljevanju podajamo predloge in nasvete za optimalno izbiro smučarskih vezi za alpsko smučanje.

Zakaj so smučarske vezi tako pomembne?

Smučarske vezi so ključni člen med smučarskimi čevlji in smučmi, ki prenašajo energijo in gibanje na smuči. Vezi za alpsko smučanje so zasnovane tako, da med smučanjem obdržijo smučarske čevlje na mestu, ob padcu ali trčenju pa se sprostijo.

Da bi se smučarska vez sprostila ob pravem času, jo je treba prilagoditi glede na vašo višino, težo, dolžino podplata smučarskega čevlja, starost in raven smučarskih sposobnosti. Na podlagi teh parametrov bo serviser na vezeh izbral pravilno številko DIN (ali ISO), tako da bo ustrezala vaši vrsti smučanja.

Freeski smučarske vezi Marker Squire 11 110mm
Freeski smučarske vezi Marker Squire 11 110mm (Extremevital.com)

Vezi za alpsko smučanje se od vezi za turno smučanje, vezi za telemark smučanje in vezi za tek na smučeh razlikujejo v več pogledih. Najpomembnejša razlika je, da se slednje tri vezi ločijo na peti, kar olajša gibanje stopala. Smučarskih vezi ne smete nikoli poskušati namestiti sami. V specializirani trgovini imajo natančna merilna orodja, s katerimi bodo to strokovno opravili namesto vas.

Kako izbrati ustrezne vezi za alpsko smučanje?

Smučarske vezi za alpsko smučanje so na voljo v štirih različnih razredih:

  • Tekmovalne vezi: največkrat so lahke in robustne ter imajo ozko širino zavor, da se prilagodijo ozki širini pasu smuči. Imajo tudi višji razpon DIN, zato se pri visokih hitrostih ne bodo nehote sprostile.
  • Običajne vezi: To so standardne vezi, ki jih lahko namestite na večino rekreativnih smuči. Uporabljate jih lahko na večini vrst terenov.
  • Integrirane ali sistemske vezi: Zasnovane so za določene smuči in so namenjene povečanju upogibanja pod čevljem. So nekoliko težje od običajnih vezi in omejujejo možnosti izbire terena. Glede na trenutno stanje na trgu so smuči z integriranimi sistemskimi vezmi nekoliko v upadu v primerjavi z ostalimi vrstami.
  • Vezi za prosti slog s širokimi zavorami: Opremljene so s širokimi zavorami, da se prilagodijo večji površini smuči prostega sloga in globokemu snegu. Običajno imajo tudi nižji profil in so izdelane tako, da zdržijo trše pristanke.

Iz česa so narejene smučarske vezi?

Smučarske vezi so narejene iz kombinacije materialov, med katerimi so običajno trdi plastični in kovinski deli. Materiali močno vplivajo na to, kako močne in elastične so vezi. Vplivajo tudi na blažilni učinek.

Turne smučarske vezi Marker F10 Tour 90mm
Turne smučarske vezi Marker F10 Tour 90mm (Extremevital.com)

Izkušen in agresiven smučar, ki smuča po strmih in tehnično zahtevnih pobočjih, bo tako potreboval vezi, ki lahko prenesejo močnejše sile. Danes so na voljo smučarske vezi, ki so izdelane iz materialov, kot so karbon, titan in nerjaveče jeklo, kar zagotavlja, da so lahke in zelo trpežne.

Sproščanje smučarskih vezi

Smučarske vezi so sestavljene iz prstnega in petnega dela. Če nanje deluje sila, ki presega mejno točko za sprostitev/zadrževanje (nastavitev DIN), vezi sprostijo smučarski čevelj s smuči.

Če pa na vezi deluje prevelika sila, bo prstni del sprostil smučarski čevelj v obe smeri (in včasih tudi navzgor). V primeru, da na vezi delujete s preveliko silo naprej, bo zadnji del sprostil smučarski čevelj navzgor (in včasih vstran), zavorne ročice pa se bodo zagozdile v sneg.

Pogostost nastavljanja smučarskih vezi

Smučarske vezi je treba pred vsakim smučanjem nastaviti in preveriti, ali so le-te morda napačne. Če se odpravljate na daljše smučarsko potovanje, jih je priporočljivo preveriti na vsakih 20 dni. Ker je pravilna nastavitev DIN odvisna od parametrov, ki se lahko spremenijo (kot so vaša starost, teža, raven sposobnosti in dolžina podplata čevlja), jih morate sproti in natančno preverjati.

Ne pozabite, da boste težji tudi, če smučate v polnem oklepu s čelado, ščitnikom za hrbtenico in težkim nahrbtnikom, napolnjenim s fotografsko opremo, vodo, termovko, energijskimi ploščicami in velikim sendvičem. Bistvo je, da lahko tudi majhne stvari pomenijo veliko razliko v teži, ko gre za prilagajanje vezi.

Univerzalnost smučarskih vezi

Vezi za alpsko smučanje in smučarski čevlji so univerzalni. To pomeni, da bodo vaši čevlji za alpsko smučanje ustrezali vsem vezem za alpsko smučanje, ne glede na proizvajalca, saj imajo vsi smučarski čevlji enako obliko podplata, kot jo določa standard ISO.

Če ste odrasla oseba z majhnimi stopali in uporabljate čevelj otroške velikosti, si priskrbite otroške vezi. Otroškega smučarskega čevlja namreč ne morete namestiti v vezi za odrasle. Lahko pa namestite čevelj odrasle velikosti v otroške vezi. Upoštevajte tudi, da so med seboj združljivi le čevlji za alpsko smučanje in smučarske vezi za alpsko smučanje. To pomeni, da alpskih smučarskih čevljev ne morete uporabljati z vezmi za turno smučanje, telemark ali tek na smučeh in obratno.

Vir: https://www.mediadesk.si/vodic-za-nakup-smucarskih-vezi

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.