Kako izbrati primerno ležišče?

34
Kako izbrati ležišče

Eden izmed ključnih faktorjev, ki vplivajo na kakovost spanja, je izbira ležišča. Največja napaka večine ljudi je, da ležišče uporabljajo predolgo ali pa so pri izbiri osredotočeni predvsem na nizko ceno, kakovost pa jih ne zanima.

V obeh primerih obstaja velika možnost, da spimo na slabem ležišču, ki negativno vpliva na kakovost spanca. Znaki slabega ležišča so prekomerno obračanje ponoči, zbujanje z bolečinami v telesu, neprijeten vonj ter vidne poškdobe ležišča, npr. vdolbine.

Zakaj ležišče zamenjati na vsakih 7 let?

Strokovnjaki priporočajo, da se ležišče zamenja vsaj vsakih 7 let. V tem času se tudi najboljše vzmetnice obrabijo in začnejo izgubljati svojo kakovost. S staranjem nekateri materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi vzmetnic (pene, lepila), izgubijo svoje prvotne lastnosti. Običajno teh sprememb sploh ne vidimo, saj se dogajajo počasi iz dneva v dan, čez čas pa seveda opazimo, da spimo slabše, da je ležišče spremenilo obliko in podobno.

  • Vzmetnica Detel

Težava starejših ležišč je tudi v tem, da se z leti v ležišču nabira odmrla koža, pot in drugi telesni izločki, kar ustvarja okolje, v katerem se lahko razvijejo mikroorganizmi, ki so škodljivi za zdravje. Boljša ležišča imajo sicer v sebi zaščito pred mikroorganizmi, vendar z leti tudi ta zaščita izgubi svojo funkcijo.

Ležišča glede na material in vzmetenje

Kako torej izbrati primerno vzmetnico za udobno in kakovosto spanje? Na trgu je ponudba zares velika in hitro smo lahko zmedeni. V grobem lahko ležišča delimo v tri kategorije.

  1. Ležišča iz pene. Takšna ležišča vsebujejo vzmeti in so v celoti izdelana iz različnih vrst pene. Njihova težava je v tem, da niso zračna, kar lahko še posebej v vlažnih prostorih pripelje do plesni v notranjosti ležišča. Poleg tega ležišča iz pene tudi hitro izgubijo svoje lastnosti.
  2. Vzmetnice s klasičnim vzmetenjem. Takšne vzmetnice pogosto imenujemo tudi bonell vzmetnice. Gre z trdožive vzmetnice, ki imajo dolgo življensko dobo in so cenovno ugodne. Njihova slabost je v tem, da so vzmeti med seboj prepletene, kar pomeni, da takšna vzmetnica ne nudi točkovne podpore telesu.
  3. Ležišča z žepkastimi vzmetmi. Žepkaste vzmeti delujejo neodvisno ena od druge, kar pomeni popolno točkovno podporo telesu. Poleg tega je takšna vzmetnica zračna, kar pomaga pri odvajanju odvečne vlage.
KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.