Kaj je pasivna hiša?

36

Na področju gradnje se zavoljo novih materialov in vse večje okoljske osveščenosti ter potrebe pri varčevanju pri porabi energije uveljavljajo različni novi standardi. Med njimi so najbolj znani standardi za nizko energijsko gradnjo in še bolj varčno ter samozadostno pasivno gradnjo. Pasivna hiša, ki sicer ni novost in temelji na principih, ki so bili oblikovani že pred novim tisočletjem, postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas. To pa predvsem zato, ker omogoča bivanje v skladu z naravo in jo pomaga ohranjati, hkrati pa tudi izkoristiti vse tiste prednosti, ki nam jih ponuja. Tako nam pasivna hiša zato, ker skrbimo za manjšo porabo naravnih virov, vrača s tem, da lahko hkrati skrbimo za minimalne stroške bivanja.

Po čem se pasivna hiša razlikuje od klasične gradnje?

Pasivna hiša je hiša, ki se lahko pohvali z minimalnimi toplotnimi izgubami. Za to je poskrbljeno na več načinov, glavna pa sta dva. Prvi je primerna umestitev v prostor, zaradi katere lahko pasivna hiša maksimalno izkorišča sončno energijo, drugi pa uporaba materialov, ki preprečujejo toplotne izgube ter hkrati skrbijo, da se dobro porabijo notranji toplotni dobitki. Če bi pasivno hišo pogledali skozi toplotno kamero, bi tako ugotovili, da izgube toplote skorajda ni.

Pasivna hiša lahko zahtevam po čim manjši toplotni izgubi zadosti tako, da je primerno oblikovana. Zato pasivne hiše niso zgolj iz sodobnih materialov, temveč tudi sodobnih oblik, s katerimi se poskrbi, da je zunanji plašč čim manjši, čim bolj kompakten in racionalno zasnovan. Tako lahko dosežemo standard, ki za dogrevanje ne presega 15 kilovatnih ur na kvadratni meter bivalne površine na leto.

Pasivna gradnja in energijsko varčni aparati

Energijska učinkovitost pasivne hišeDa bi v gospodinjstvu dosegli minimalno porabo zunanjih virov, seveda ni dovolj, da je varčna zgolj sama stavba. Pasivna hiša se mora dopolniti tudi z energijsko varčnimi aparati. Poleg materialov, pasivnega ogrevanja in sončne energije moramo v domu znižati porabo na vseh nivojih. Prava pasivna hiša ima torej tudi gospodinjske aparate skupine A ali višje, uporablja za razsvetljavo led svetila in podobno.

Seveda pa je zadnji kamenček v ustvarjanju popolnoma pasivne hiše človek. Če so prebivalci hiše vajeni energijske varčnosti, se lahko prihrani še veliko več.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.