Kako poteka gradnja lesene hiše (CLT)?

404
Gradnja lesene hiše

Se poigravate z idejo, da bi gradili ekološko in zdravju prijazno? Potem ste verjetno seznanjeni z možnostmi, ki jih ponuja lesena gradnja, a za vas imamo še nekaj dodatnih informacij. Vsekakor lahko takšni gradnji rečemo, da je čista in da ne povzroča pretiranega hrupa, a tudi ne takšnega stresa kot običajna.

Posebnost lesene gradnje tiči v tem, da praktično vse stene izdelajo v proizvodnji, prepeljejo na lokacijo gradnje in jih tam sestavijo ter zgradijo vaš sanjski dom. Dom, v katerem se boste skupaj z družino odlično počutili, in dom, ki bo za vas prihranil kar nekaj denarja pri ogrevanju.

Kot bi se igrali s kockami

Morda z nekoliko pretiravanja, a gradnja lesene hiše dejansko poteka na podoben način. Kot zapisano že v uvodu, se masivne stene CLT izdela v proizvodnji. Tam jih narežejo v ustreznih dimenzijah, kot zanimivost pa dodajmo, da je posamezna stena CLT narejena iz več slojev smrekovih desk debeline od 20 do 40 mm.

CLT masivna lesena montažna hiša
CLT masivna lesena montažna hiša (LESOTEKA HIŠE d.o.o.)

Ker je možno več CLT sten povezati med seboj, lahko razmišljamo tudi o gradnji večjih objektov, kot so večstanovanjske hiše, zdravstveni domovi, šolski in gospodarski objekti. CLT stene se uporablja tako za notranje kot zunanje in druge stene ter strešne plošče.

Potek lesene gradnje

Najprej je potrebno prisluhniti vam in zagotoviti odličnega arhitekta. To vsekakor zelo dobro obvladajo v podjetju LESOTEKA HIŠE d.o.o. Arhitekt se nato loti risanja načrtov v skladu z željami naročnika in upoštevanjem vseh zakonitosti na področju tovrstne gradnje. Prav tako se v tej fazi poskrbi za ustrezen finančni načrt. Pri EKO gradnji so na voljo tudi subvencije in posebni krediti.

Masivna hiša s CLT lesenimi stenami
Masivna hiša s CLT lesenimi stenami (LESOTEKA HIŠE d.o.o.)

Si predstavljate, da si greste pred pričetkom del ogledat drevesa, iz katerih bo zgrajen vaš nov dom? Tako je, tudi to je mogoče. Vsekakor pa si boste želeli, da gre za kakovosten les, ki bo vam in vaši družini dajal zavetje za več generacij. Že imate izbran kos zemlje, kjer boste postavili svoj sanjski domek?

Kako dolgo traja gradnja?

Ker se praktično vse kose hiše sestavi v proizvodnji in pripelje na lice mesta gradnje, je jasno, da sama gradnja vzame precej manj časa, kot bi ga vzela klasična. Navadno se CLT leseno hišo sestavi v roku dveh do treh dni. Hitro, čisto in brez kakšnega večjega odpada.

Moderna CLT lesena hiša z ravno streho
Moderna CLT lesena hiša z ravno streho (LESOTEKA HIŠE d.o.o.)

Takšne lesene gradnje pa ne boste veseli le vi, pač pa tudi vaši sosedje. Če jih boste seveda sploh imeli. Postavljanje ekološkega doma je možno tudi na lokacijah, ki bi bile sicer neprimerne za kakšno drugačno pozidavo. In vaš dom se bo dobesedno zlil z naravo.

Zdravje in dobro počutje

Lesena gradnja je znana po svojem blagodejnem učinku na stanovalce. Vonj po lesu, nežne vibracije in konstantna toplina bodo vaše srce in dušo napolnili z radostjo. Vaša nova lesena hiša bo tudi dihala z vami, kar pomeni, da vaš dom ne bo poznal zidne plesni.

Obenem pa bo za vaše dobro počutje skrbel tudi znesek na računu za ogrevanje. Lesene stene se namreč precej počasneje ohlajajo kot zidane, zato bo potrebno vložiti precej manj energije v ogrevanje takšne hiše. Se vam že mudi izbrati svojo?

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.