Gibke cevi za hladilnik gretja

222
Gibke cevi za hladilnik gretja

Kadar se pri avtomobilu poškodujejo gibke cevi, ki so pritrjene na hladilnik gretja, lahko pride do različnih težav. Hladilna tekočina začne puščati, zaradi česar se motor med delovanjem pretirano segreva. To pa seveda pomeni, da so gibke cevi še kako pomemben element vsakega avtomobila in jih je treba redno pregledovati in po potrebi tudi zamenjati.

Na koliko časa se torej menjajo gibke cevi za hladilnik gretja? Ali se res lahko cev tudi pretrga? Kakšni so znaki, da je s cevjo nekaj narobe in kako poškodovana cev vpliva na hladilnik gretja? Poskusimo odgovoriti na vsa vprašanja.

Dotrajana ali razpokana cev

Znak, da je z gibkimi cevmi za hladilnik gretja nekaj narobe, je lahko ta, da opazimo paro pod pokrovom motorja. To pomeni, da je motor zelo segret, kar nanj vsekakor ne vpliva dobro. Vzrok za to je lahko okvarjen hladilnik gretja, lahko pa je težava tudi v gibkih ceveh, ki vodijo do njega. Te namreč zaradi velikih temperaturnih sprememb in obremenitev postanejo dotrajane ali celo razpokajo.

Hladilnik gretja

Zaradi razpok prične iz njih uhajati hladilna tekočina, katere naloga je prav ta, da ohlaja motor oziroma preprečuje, da bi se ta preveč segrel. Gibka cev se zaradi razpok in poškodb na njej lahko tudi pretrga, zaradi česar hladilna tekočina sploh ne pride več do motorja.

Nakup nove gibke cevi

Hladilnik gretja lahko dobro deluje le, če do njega vodijo gibke cevi v brezhibnem stanju, to pa vpliva tudi na pravilno delovanje motorja. Prav zato je na vsakih nekaj let potrebno gibke cevi v našem vozilu zamenjati. Mehaniki pravijo, da naj bi se cevi menjale nekje na vsake štiri leta, saj po tem času obstaja velika verjetnost, da material prične pokati oziroma se na njem pojavijo različne manjše poškodbe. Te sčasoma prerastejo v večje in cev lahko na lepem poči.

Gibka cev

V primeru, da gibke cevi za dovod hladilne tekočine niste zamenjali že nekaj let, to naredite čimprej. Morda kar sedaj, saj se s tem lahko izognete hudi okvari motorja in drugih delov avtomobila. Obiščite spletno stran www.silux.si in si oglejte kaj vse ponujajo. Tam so na voljo tako gibke cevi kot tudi številni drugi avto deli, prijazne cene in možnost svetovanja pri nakupu, tako da boste še lažje izbrali tisto, kar potrebujete.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.