Je res vsaka avtošola dobra šola vožnje?

227
Avtošola

Znašli ste se pred pomembnim korakom, ki se mu reče vozniški izpit. Za pridobitev tega uradnega dokumenta, ki vam bo dovoljeval vožnjo z avtomobilom ali katerim drugim motornim sredstvom, boste morali skozi nekaj izobraževanja. To bo tako teoretično kot tudi praktično.

Uspešno boste morali opraviti zdravniški pregled, pokazati znanje iz teorije cestno prometnih predpisov (CPP) in opraviti tečaj prve pomoči. Seveda pa boste nato sedli tudi v avto in v družbi inštruktorja spoznali, kako vožnja poteka v praksi. Ampak, malce se še ustavimo in poglejmo, kako izbrati pravo avtošolo.

Ni vseeno, katero avtošolo izberete

Za začetek povejmo, da je avtošola z novo zakonodajo dobila nov izraz, in sicer ŠOLA VOŽNJE. Kako postopati dalje, pa je odvisno od tega, kaj morda že veste in česa ne. Vsekakor naj vam bo eno prvih vodil priporočilo prijateljev ali znancev. Ti so bili z izbrano avtošolo zadovoljni ali pač ne. Povedali vam bodo tudi, kaj jim je bilo tam najbolj in kaj najmanj všeč.

Šola vožnje
Za nasvet, kje opravljati šolo vožnje, povprašajte tudi svoje prijatelje.

Pobrskajte malce tudi po spletu, obiščite forume na to temo in preverite, kaj o določenih avtošolah pišejo posamezniki, ki so že opravili in pridobili vozniški izpit. Za primerjavo o tem, ali je neka šola vožnje dobra ali ne, vam lahko služijo tudi podatki uspešnosti posameznih šol, ki jih lahko pridobite na izpitnem centru.

Kako pomembna je cena šole vožnje?

Seveda je tudi cena velikokrat odločilna, zato bodite še posebej pozorni na morebitne popuste, ki jih določene šole vožnje ponujajo, ali pa morda kakšno darilo v obliki gratis opravljanja CPP izpita. Precejšen del stroškov pri opravljanju vozniškega izpita odnesejo seveda ure vožnje.

O vseh cenah, možnostih in ugodnostih se pozanimajte pred samim pričetkom sodelovanja z določeno avtošolo. Prav tako boste veliko o njihovi kvaliteti in odnosu izvedeli že po samem pogovoru, če imate možnost, pa se oglasite tudi na osebni razgovor.

So pravi za vas?

Vse avtošole v državi morajo zadostiti določenim zakonskim predpisom in pogojem. Prepričajte se, da jih izbrana avtošola dosega, v kar sodi tudi obvezno opravljanje dvajsetih ur teorije, v katerih vam inštruktorji razložijo pravila cestnega prometa.

Avtošola - neprijazen inštruktor
Če se inštruktor šole vožnje vede neprimerno, zahtevajte zamenjavo.

Preverite tudi, katera vozila uporablja posamezna šola vožnje in ali so ustrezno vzdrževana. Zelo pomembno je, da imajo v izbrani avtošoli ustrezno izobražen kader in inštruktorje, ki vam bodo v avtomobilu pri prvih kilometrih pomagali, ne pa vpili na vas. Te informacije skušajte pridobiti s strani prijateljev in znancev, ki so že opravljali vozniški izpit.

Obstajajo tudi negativne zgodbe?

Žal je res tako. Kar nekaj negativnih zgodb je že privrelo na dan, od tega da nekatere avtošole niso razpolagale z ustreznimi kadri, do tega do so bila vozila slabo vzdrževana in celo do primerov, kjer so se inštruktorji neprimerno vedli do svojih varovancev. Naj vam ne bo pri izbiri avtošole vodilo zgolj najnižja cena, saj bi vam utegnilo kmalu postati žal in dražje, kot ste si mislili.

Vsi, ki poslujejo pošteno, pred vami ne bodo nikoli skrivali informacij o tem, koliko vas bo stal celoten izpit. In zapomnite si še nekaj! Šolo vožnje lahko kadarkoli zamenjate, ob tem pa so vam dolžni brezplačno predati vse dokumente o vašem teoretičnem in praktičnem delu izobraževanja.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.