Alergija na pršice

440

Alergije oziroma pretirani odzivi organizma na stvari, ki sicer same po sebi zanj niso škodljive, so velika težava sodobnega časa. Pravzaprav skoraj ni človeka, ki ne bi bil preobčutljiv. Nekateri imajo alergijo na mraz, drugi na sonce, tretji na hrano ali dlako in prhljaj ljubljenčkov, četrti na pelode rastlin, peti na pršice … Alergije so večinoma neozdravljive, lahko le blažimo njihove simptome. Za manjši delež alergij pa velja, da lahko izzvenijo. V tem primeru gre predvsem za alergije, ki se pojavijo v zgodnjem otroštvu in jih nato z odraščanjem ni več.

Alergija na pršice je prisotna vse leto

Pršice so mikroskopska bitjeca, ki se hranijo z našimi odmrlimi kožnimi celicami, zato jih najpogosteje najdemo v postelji. Največja težava alergije na pršice je zato v tem, da jo je težko nadzorovati oziroma popolnoma odpraviti vzroke zanjo. Kadar imamo alergijo na kakšno živilo, na primer poskrbimo, da ga preprosto ne uživamo. Pri alergiji na pršice pa je nemogoče ves čas skrbeti, da ne bi prišli v stik z njimi (oziroma z njihovimi iztrebki). Pršice namreč živijo povsod, v vseh okoljih, v vseh letnih časih.

Pršice v postelji
Alergiki na pršice morajo redno menjati posteljnino.

Pršice imajo rade toploto in vlago, kar zagotovo najdejo v naših ležiščih, ta pa so zanje idealen dom, saj jim je tam ves čas na voljo tudi hrana – odmrle kožne celice. Poleg ležišč imajo rade tudi sedežne garniture, preproge, zavese, najdemo jih pa še v sesalnikih in povsod, kjer je prah.

Osebe, ki so alergične na pršice, so dejansko alergične na sestavine njihovih iztrebkov. Te imunski sistem prepozna kot nevarnost, na kar se hitro odzove s protitelesi IgE, alergijska reakcija pa se navzven pokaže kot kihanje, srbeče oči, vnetje nosu, oteženo dihanje …

Kako se zaščititi v primeru alergije na pršice?

Najprej je potrebno odstraniti vse tiste dejavnike tveganja, ki naj bi alergijo na pršice povzročali. To so: kajenje in pasivno kajenje, slaba in nezdrava prehrana ter »sterilno« okolje. Znano je, da imajo otroci, katerih starši so »obsedeni« s higieno, več alergij. Seveda se alergija na pršice s tem ne da popolnoma preprečiti, saj jo gre pogosto pripisati tudi genom.

Skrbimo torej za zdravo življenje in prehrano, poleg tega pa tudi za to, da pršicam kar najbolj odvzamemo njihov idealen življenjski prostor. V stanovanju se znebimo oblazinjenega pohištva, v katerem se nabira prah, zavese zamenjamo z žaluzijami, preproge in druge mehke talne obloge odstranimo. Tudi ležišče je pogosto potrebno zamenjati. Kupiti moramo novo, sodobno ležišče iz kakovostnih materialov, kjer se pršice ne počutijo tako domače, ležišče redno zračimo in čistimo, prav tako pa poskrbimo za protialergijske prevleke.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.