5 nasvetov za izbiro pravega komarnika

46
Komarniki

S pomladjo se vedno znova razveselimo nekoliko višjih temperatur in lepšega vremena, zunaj se prebudi narava in siva zima se končno poslovi. Ker pa se prebudi narava, se prebudi tudi živalski svet, ki ga med zimo ne opazimo. Poleti se nikakor ne moremo izogniti muham in komarjem, a nanje bi morali misliti že mnogo prej.

Če želimo zaščititi svoj dom pred nepovabljenimi gosti, ki nam vsako leto krajšajo noči in skrbijo za sive lase, moramo razmisliti o komarnikih. Nadvse enostavne, drobno tkane mrežice poskrbijo za to, da se zjutraj ne prebudimo v srbečici zaradi nočnih pikov komarjev. In kako izbrati ustrezen komarnik?

Poznamo več vrst komarnikov

Pri izbiri komarnika je treba upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo učinkovitost in funkcionalnost. Čeprav gre za dokaj preprosto rešitev, pa vendarle obstaja več vrst komarnikov, ki so vsaka po svoje najboljša izbira v določenem primeru.

Rolo komarnik
Rolo komarniki se, podobno kot roleta, navijejo v za to namenjeno omarico.

Komarniki so primerni za namestitev na okna in vrata ter vse ostale prehode, ki od zunaj vodijo v notranjost hiše ali stanovanja. Na srečo imamo na voljo dovolj izbire za vse našteto, vsem pa je skupno, da ustavijo prodor muh in komarjev, hkrati pa omogočajo nemoten pretok zraka in prezračevanje.

1. Izberite ustrezno velikost

Pomembno je izbrati komarnik, ki se popolnoma prilega dimenzijam okna ali vrat, kamor ga želite namestiti. V nasprotnem primeru se lahko pojavi vrzel, skozi katero bodo komarji vstopili v notranjost. Saj veste, če je še tako majhna možnost, jo bodo ti krvosesi vedno našli. Za večje površine bodo najboljša izbira plise in drsni komarniki.

2. Material

Komarniki so običajno narejeni iz aluminija, plastike ali steklenih vlaken. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti.

  • Aluminijasti komarniki so trpežni in lahki, vendar so običajno dražji.
  • Plastični komarniki so lahko cenejši, vendar niso tako trpežni kot aluminijasti.
  • Steklena vlakna so odpornejša na udarce in razpoke, vendar so dražja.

3. Tip odpiranja in zapiranja

Komarniki so na voljo v različnih načinih odpiranja.

  • Za balkonska vrata bo najbolje uporabiti drsni komarnik, pri katerem boste lahko izbrali stran, s katere naj se odpira in zapira.
Drsni komarnik
Drsni komarniki se uporabljajo na večjih površinah (npr. prehod na teraso).
  • Če imate na okenski polici denimo rože, ki jih dnevno zalivate, bodo odlična izbira rolo komarniki, saj se jih enostavno navije v roletno omarico.
  • Fiksni komarnik je najbolj enostaven in najcenejši, a je tudi najmanj fleksibilen.

4. Način vgradnje

Obstajata dva načina vgradnje komarnikov – vpetje in montaža. Vpeti (fiksni) komarniki so enostavni za namestitev in odstranitev, vendar niso tako trpežni kot komarniki, ki so nameščeni s pomočjo montaže. V podjetju Frisema d.o.o. boste vedno dobili najboljši nasvet glede izbire komarnika, seveda pa boste deležni tudi kakovostne montaže.

5. Barva komarnika

Komarniki so na voljo v različnih barvah. Izberite barvo, ki se bo najbolj ujemala z barvo vaših oken ali vrat.

Upoštevajte tudi druge dejavnike

Cene komarnikov se razlikujejo glede na velikost, material in način namestitve. Pred nakupom se prepričajte, da izberete komarnik, ki je v dosegljivem cenovnem razponu in bo ustrezal vašim potrebam.

Pri izbiri bodite pozorni na to, da je komarnik enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Preverite tudi, ali ga odlikujejo nekatere dodatne funkcije, kot sta UV-zaščita in sistem proti zatikanju.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.