3 prednosti ročnega varjenja v primerjavi z robotskim

42
Prednosti ročnega varjenja

Tehnologija napreduje iz leta v leto, na trg prihajajo različni stroji in druge naprave, ki vsaki industriji močno olajšajo delo in pohitrijo postopke. Obenem se pri tem poveča natančnost izdelave in zmanjša obremenitev delovne sile. Velikokrat se na ta način poveča tudi varnost pri delu, saj naprave prevzamejo kar nekaj fizičnega bremena, ki bi sicer padlo na delavce.

Ko je govora o varjenju, vemo, da je moč variti ročno ali robotsko, vendarle pa ne v vseh primerih in pogojih. Ročno varjenje je še vedno nujno potrebno in prinaša kar nekaj prednosti pred robotskim. Človeška roka in možgani še vedno kraljujejo na svojem področju. Gre za znanje pridobljeno skozi izobraževanje in neskončne izkušnje, ki jih varilec pridobi skozi leta svojega dela.

1. Boljša prilagodljivost

Bomo varili v delavnici, na dvorišču, morda na mestu gradnje objekta? Za robotsko varjenje morajo biti ustvarjeni določeni pogoji. Robot seveda ne more svojega dela izvajati na terenu, pač pa za to potrebuje določen prostor oziroma obrat, kjer je fiksiran. Varjenje se velikokrat izvaja na terenu, v različnih vremenskih pogojih in na precej nedostopnih mestih, kamor lahko pride le človeška roka.

Ročno varjenje na terenu
Ročno varjenje se izkaže na terenu, kjer je potrebna fleksibilnost.

V tem primeru zmaga roka varilca in njegovo znanje varjenja v specifičnih položajih in situacijah. Varilec svoje znanje vedno nosi s seboj in se lahko sproti prilagaja različnim situacijam ter po potrebi zamenja način varjenja, odvisno od materiala, s katerim razpolaga. Robot tega ne opazi in lahko vari naprej, kar v najslabšem primeru lahko pripelje do okvare.

2. Varilec se ne pokvari

Že res, da lahko robot vari 24 ur na dan brez premora, a se vendarle lahko pokvari, ostane brez električne energije in podobno. Ko varilec opravi s svojim delovnikom, ga seveda zamenja drugi in delo lahko nemoteno poteka dalje. Enako velja za primer, ko varilec zboli, se poškoduje ali enostavno odide na dopust.

Več o ročnem varjenju: https://www.kovinc.si/storitve/rocno-varjenje

3. Takojšen pričetek dela

Robotsko varjenje se izkaže tam, kjer je treba zavariti ogromno število enakih kosov in zadeva poteka avtomatizirano. V primeru varjenja različnih in zahtevnih kosov pa bo najhitreje z delom pričel varilec. Ta bo seveda preveril material, ga pripravil in izbral ustrezen način varjenja.

Avtomatizirano robotsko varjenje
Robotsko varjenje je najboljša rešitev za serijsko obdelavo.

Robotsko varjenje mora na drugi strani nekdo nadzirati, prilagoditve in spremembe pa opravljati s pomočjo računalniškega sistema, kar zahteva svoj čas in znanje. Takojšen pričetek ali nadaljevanje dela velja tudi za primer, ko se na delovišču zamenjata dva varilca.

Kaj pa prihodnost?

Robotsko varjenje bo v prihodnje zagotovo še napredovalo in se razvijalo, a ročne spretnosti in znanje varilca bodo vedno potrebne. Še posebej v manjših delavnicah in proizvodnjah, kjer robotsko varjenje ni rentabilno v smislu vlaganja v naprave glede na iztržek. Prav tako si še ne znamo predstavljati robotskega varilca, ki bi znal delati v različnih vremenskih pogojih ali denimo variti konstrukcijo na terenu.

Kljub vsemu so roboti še kako dobrodošli v proizvodnih obratih kjer se izdelujejo večje serije enakih kosov kar zahteva neskončno ponavljanje vedno enakih gibov. V tem primeru se varilcu prihrani negativen vpliv na njegovo zdravje in počutje, obenem pa je takšno varjenje precej bolj natančno in hitrejše.

KCT.si
Zahvaljujemo se vam za obisk na spletnem portalu KCT.si. Prepričani smo, da boste našli veliko koristnih vsebin, nasvetov in zanimivosti. Če se vam kakšen članek še posebej dopade, bomo veseli, če ga delite na socialnih omrežjih.